Головна Новини Світ Близький Схід Чому Ізраїль взяв паузу – яка роль Ірану, Росії та Китаю у конфлікті на Близькому Сході
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Ізраїль взяв паузу – яка роль Ірану, Росії та Китаю у конфлікті на Близькому Сході

Наземна операція в Газі, яку контролює ХАМАС, призведе до масових жертв і цей фактор для стримування ізраїльської армії (ЦАХАЛ) вже використовують американські політики

16 жовтня 2023, 15:37
Поділіться публікацією:

Ізраїль, який після нападу ХАМАС 7 жовтнясупроводжуваного масовими вбивствами цивільнихрозпочав масовані ракетно-бомбові удари по Сектору Газа та оголосив про намір ліквідувати ХАМАС як такий, поки так і не розпочав наземну операціюПри цьому керівництво США згоде з тим, що ХАМАС має бути знищено, але виступає проти захоплення ізраїльтянами Сектору ГазаУ свою чергу Китай вирізняється антиізраїльськими заявами у тоні тих, які вже звучали із РФЗа версією видання Bloomberg, саме Росія та Китай виграють від палестино-ізраїльської війниУкраїнська розвідка наголошує, що РФ допомагала бойовикам ХАМАС зброєю (видаючи це за допомогу з боку України), використовуючи терористичні атаки по Ізраїлю, зокрема з метою ослаблення підтримки нашої країни на міжнародній ареніЯкі висновки та прогнози можна зробити щодо ситуації на Близькому Сході на другому тижні ескалації? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому Ізраїль взяв паузу – яка роль Ірану, Росії та Китаю у конфлікті на Близькому Сході

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Станом на сьогодні всі перебувають на роздоріжжі

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Очевидно, що політичне рішення щодо знищення ХАМАСу ухвалено. І в Ізраїлі, і в США. По суті зараз ми можемо говорити і про те, що Палестинська автономія (Західний берег річки Йордан) визначилася на рівні керівництва, що ХАМАС шкодить інтересам палестинців. І доля цієї організації, схоже, вирішена наперед. Питання лише – як це реалізувати".

Експерт наголошує, що наземна операція в Газі, яку контролює ХАМАС, призведе до масових жертв. І цей фактор для стримування ізраїльської армії (ЦАХАЛ) використовуватимуть ті самі американські політики. Ті, хто має свої стратегічні плани на Близькому Сході щодо створення ланцюга альянсів, які допоможуть США в майбутньому ефективно стримувати Іран.

У свою чергу, Іран зараз робить все, щоб цього не допустити, пояснює Ігор Семиволос.

"Очевидно, що саме питання ЯК знищити ХАМАС, мінімізуючи жертви серед мирного населення, зараз стоїть на порядку денному. Видно бажання ізраїльського прем'єра Нетаньяху приховати свої прорахунки, завдяки яким стала можлива атака хамасівців 7 жовтня за рішучими діямиАле ми бачимо і попередження, які звучать не лише від арабських країн, а й з боку Європи, США щодо неприпустимості гуманітарної катастрофи в Секторі Газа. І те, як Ізраїль відреагує, стане поворотним пунктом у нинішній війні. Залишиться вона локальною (ЦАХАЛ проти ХАМАС), з реалізацією конкретних цілей та завдань, або перетвориться на більш повномасштабний конфлікт, куди втягнеться низка країн", – зазначає експерт.

На його думку, поки що досить великі шанси на те, що війна залишиться локальною. Недарма саме цьому присвячено візит держсекретаря США Ентоні Блінкена на Близький Схід, його консультації у різних столицях, обговорення. Не завжди приємні для американців.

"При цьому, я припускаю, що в арабських країнах зростає розуміння того, що дії ХАМАС не можуть розглядатися як прийнятні. І, що питання з цією організацією так чи інакше доведеться вирішувати. Найбільш оптимальний варіант – точкове рішення щодо ХАМАС (ліквідація) та повернення до обговорення кордонів Палестинської держави у пакеті з нормалізацією відносин Ізраїлю з Саудівською Аравією", – вважає Ігор Семиволос.

Очевидно і те, продовжує він, що на Ізраїль очікують перевибори. Тому що авторитет Нетаньяху після атаки хамасівців різко впав. Його підтримка у суспільстві – мінімальна. Знизилася підтримка ультраправих, що становлять левову частину чинного уряду. І є шанс, що відкриється вікно можливостей, що дозволяє ухвалити оперативні та правильні рішення.

"Але станом на сьогодні всі перебувають на роздоріжжі. На межі того, як далі розвиватиметься цей конфлікт. Ставки дуже високі", – констатує експерт.

Спочатку СРСР, а потім РФ провокували арабські країни для нападу на Ізраїль

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов наголошує, що ситуація на Близькому Сході не змінюється з кінця 40-х минулого століття, коли виникла Держава Ізраїль.

"Арабо-ізраїльські війни перманентно спалахують. Причому всі розвиваються за однаковим сценарієм. Арабська сторона (а в різні часи це були різні держави) намагається завдати Ізраїлю поразки. Як правило, завдає першого удару – і дуже швидко програє", – зазначає експерт.

За його словами, найбільш яскраві приклади – Шестиденна війна (війна на Близькому Сході між Ізраїлем з одного боку та Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком та Алжиром з іншого, що тривала з 5 по 10 червня 1967 року) та Війна Судного дня (військовий конфлікт між коаліцією арабських держав з одного боку (Єгипет та Сирія) та Ізраїлем з іншого боку, що відбувався з 6 до 25 жовтня 1973 року).

"Те, що Ізраїль здатний знищити ХАМАС, особливих сумнівів не викликає. Питання лише у тому, скільки цивільних загине в результатіІ це – єдиний стримуючий фактор. Якби Ізраїль зайняв антигуманну позицію, конфлікти давно б закінчилися. Думаю, у якийсь момент Ізраїль (коли і як вирішувати саме йому) все ж таки знищить ХАМАС", – прогнозує Віктор Савінов.

Щодо реакції РФ і Китаю, слід розуміти, зазначає експерт, що у всіх арабо-ізраїльських війнах Радянський Союз був бенефіціаром.

"Це, як правило, закінчувалося побиттям тисяч радянських танків та загибеллю радянських радників. Припускаю, цього разу буде те саме. Парадокс у тому, – каже експерт, – що при цьому взаємини РФ та Ізраїлю завжди залишаються на досить гарному рівні. Незважаючи на те, що весь час існування Держави Ізраїль – спочатку СРСР, а потім РФ – не просто підтримували, а й провокували арабські країни для нападу на Ізраїль. І нинішня агресія з боку ХАМАС цілком може бути підстебнута, насамперед, Іраном, у другу чергу – Росією, у третю – Китаєм (який активних дій традиційно не веде, воліючи залишатися за лаштунками)".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому план РФ на Близькому Сході провалився – якийсь сценарій подальшого розвитку подій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини