Головна Новини Світ Близький Схід Чому наземна операція ЦАХАЛ у Секторі Газа вже під великим питанням – які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому наземна операція ЦАХАЛ у Секторі Газа вже під великим питанням – які очікування

Близькосхідна криза йде на користь сторонам, які в ній зацікавлені та її розв'язали

27 жовтня 2023, 11:45 comments1145
Поділіться публікацією:

Через три тижні після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль армія останнього (ЦАХАЛ) все ще не зважилася розпочати повномасштабну операцію в Секторі Газа. Проводяться обстріли, невеликі рейди, але анонсованої наземної операції, проти якої виступили як противники, так і союзники Ізраїлю, немає. Натомість Росія вже не приховується свого зв'язку не лише з Іраном, а й із ХАМАС, приймаючи в Москві їхніх представників. Що, зрозуміло, викликає роздратування в Ізраїлі. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про те, що можна сказати про близькосхідне загострення на даний момент – і як ситуація, ймовірно, розвиватиметься далі.

Чому наземна операція ЦАХАЛ у Секторі Газа вже під великим питанням – які очікування

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Колективний Захід не хоче ескалації конфлікту

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що близькосхідне загострення зайшло у фазу стагнації.

"Широко анонсована наземна операція ЦАХАЛ, швидше за все, не розпочнеться. Причин тут кілька. Перша пов'язана з величезними складнощами у її проведенні та потенційною кількістю жертв з обох сторін. До цього можна додати незрозумілий результат, адже "зачистка" Гази, навіть якщо вона буде успішною, не призведе до знищення ХАМАСу, а отже, до ліквідації загрози для Ізраїлю. При цьому у світових медіа ЦАХАЛ виглядатиме агресором, готовим досягати мети за будь-яку ціну. Друга причина пов'язана із тиском західних партнерів. Ізраїль зі старту програв інформаційну війну, свідченням чого є хвиля протестів на підтримку Палестини по всьому світу та дуже слабка підтримка прихильників Ізраїлю", – зазначає політолог.

Колективний Захід не хоче ескалації конфлікту, наголошує вона. А тут ще й у США тріщить по швах політична система, трампісти ламають через коліно діючі століттями політико-правові правила.

"Внутрішній порядок денний вийшов на перший план і поки що незрозуміло, як повернути все у стабільне русло, – вважає Ганна Малкіна. – Європа переосмислює принципи власного існування та намагається зрозуміти, що робити з антагоністами у вигляді Віктора Орбана, який явно грає не на боці ЄС. Близькосхідна криза йде на користь сторонам, які в ній зацікавлені і її розв'язали. Третій тиждень зростає ціна на нафту, що грає на руку Росії, яка фінансує війну в Україні засобами своєї ресурсної економіки. Увагу в інформаційній сфері прикуто до Ізраїлю. Війна в Україні відійшла на задній план. У комплексі з потенційним урізанням витрат допомоги з боку США все це поки що не дає підстав для оптимізму".

Події далі можуть розвиватися за двома напрямками

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", сержант ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"Ізраїльтяни "профукали" момент, коли можна було заходити до Сектору Газа та зачищати хамасівців. Якщо раніше, одразу після нападу терористів, був момент праведної помсти, що давало змогу діятити швидко, жорстко та якісно, то зараз такого немає. Бійці тижнями чекають на незрозуміло що. А це впливає на моральний стан особового складу – говорю з особистого досвіду".

За словами експерта, йде явне затягування, якісь незрозумілі переговори. Усі чогось чекають, але незрозуміло – чого.

"Що абсолютно зрозуміло, то це те, що ера правління ізраїльського прем'єра Нетаньяху накривається мідним тазом. Він пропустив разючий удар від ХАМАС, він не дав жорсткої відповіді, він намагався дружити з Московією, яка дресирувала ХАМАС, постачала бойовикам зброю. Він профукав момент стратегічного, найважливішого можливого союзу із Саудівською Аравією. І з нього за це запитають", – упевнений Михайло Макарук.

На його думку, події далі можуть розвиватися за двома напрямками. Або продовжиться невиразна метушня, результатом чого стане обмін заручниками – і ізраїльтяни це проковтнуть на зовнішньополітичному напрямі (а всередині просто "з'їдять" усіх, хто довів до такої ситуації). Або вони наважаться на наземну операцію в Газі, зачистять там гнізда ХАМАС, а потім вирішуватимуть, що робити далі.

"Ймовірність втручання того ж Ірану чи ще когось, хто брязкає зброєю, обіцяючи немислимі кари, якщо ЦАХАЛ розпочне наземну операцію в Газі, я розглядаю як мінімальну. Враховуючи наявність у тому районі двох авіаносних груп, гелікоптерів від США, низки європейських країн та Австралії. Думаю, що відповідні сили союзників вже є в Ізраїлі. І, якщо хтось ще рипнеться на Ізраїль – того зрівняють із землею", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — спікер Палати представників США виступив проти пропозиції Байдена щодо допомоги Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 жовтня 2023, 11:11

Мародерство Божих терористів і головорізів проти патріотів які борються за свою незалежність, відкладається. Юдеї не створюють вони користуються. Брешуть, приходять до влади, всюди розставляють своїх друзів, надають державні стипендії батькам і рідним, підбирають під себе потоки, і випрошують випрошують випрошують. Ніколи, нікого крім себе не підтримували. Демократичному царю - маразму Нетаньяху треба ще раз поїхати до Кремля з дідом на паличці.


Новини