Головна Новини Світ Близький Схід Чому війна Ізраїлю та ХАМАС наближається до найскладнішого етапу – яка ймовірність ескалації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому війна Ізраїлю та ХАМАС наближається до найскладнішого етапу – яка ймовірність ескалації

Для Ізраїлю важливо отримати гарантії безпеки та виключити повторення нових нападів та обстрілів ізраїльських територій

21 жовтня 2023, 12:07
Поділіться публікацією:

Ситуація на Близькому Сході, де два тижні тому ХАМАС атакував Ізраїль, після чого пішла жорстка відповідь по Сектору Газа, залишається вкрай напруженою. У конфлікт дедалі більше втягуються інші гравці. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запевняє, що 93% зброї ХАМАСу надходить з Ірану. Серед тих, хто виграє від палестино-ізраїльської війни, називають також РФ та Китай. США допомагають ізраїльтянами також перехопленнями ракет, і дипломатично, і озброєннями, акцентуючи, що це не відбуватиметься за рахунок підтримки України. При цьому на наземну операцію в Секторі Газа ізраїльтяни поки що не зважилися насамперед через тиск союзників – США та ЄС. Експерти проаналізували спеціально для видання "Коментарі" ситуацію на Близькому Сході та її вплив на світ загалом та Україну, зокрема через два тижні ескалації.

Чому війна Ізраїлю та ХАМАС наближається до найскладнішого етапу – яка ймовірність ескалації

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

Ескалація може призвести до включення до бойових дій зовнішніх гравців

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов поділився такою думкою:

"Початок наземної операції ізраїльської армії у Газі відкладався вже кілька разів, і це дає певну надію на зниження ескалації. У такому разі пріоритетним завданням стане визволення всіх заручників. Але для досягнення стабільного миру потрібні набагато більші політичні домовленості".

Експерт нагадує, що ХАМАС вимагає створення Палестинської держави зі столицею у Східному Єрусалимі, і в цьому її підтримують багато інших країн. Для Ізраїлю важливо отримати гарантії безпеки і виключити повторення нових нападів і обстрілів ізраїльських територій. Тому він вважає за необхідне повне знищення ХАМАС.

"Поки що вимоги сторін досить складно зібрати у єдині домовленості. І ще важче знайти гарантів, яким би довіряли всі сторони", – наголошує Ігор Попов.

Тому, вважає він, ймовірність проведення наземної операції ЦАХАЛу залишається досить високою. Що неминуче призведе до великої кількості жертв та появи мільйона біженців, яких ніхто не готовий приймати та розміщувати.

"Ескалація може призвести до включення до бойових дій зовнішніх гравців – від нерегулярних формувань та добровольців до спецпідрозділів іноземних армій", – попереджає експерт.

За його словами, позицію США чітко окреслив у своєму недавньому виступі президент Джо Байден, який провів прямі аналогії між атаками ХАМАС в Ізраїлі та війною Російської Федерації проти України. Президент США, наголошує співрозмовник "Коментарів", обґрунтував необхідність надання фінансової та військової допомоги як Ізраїлю, так і Україні. А напередодні виступу, нагадує Ігор Попов, відбулася телефонна розмова Володимира Зеленського та Джо Байдена, що підтверджує узгодженість позицій та наявність конструктивного діалогу керівництва двох країн.

"Війна в Ізраїлі прискорила сегментацію світу на умовний "Захід" та "Глобальний Південь". У США називають цей розподіл протистоянням демократій та автократій. Показово, що на китайському форумі "Один пояс, один шлях" цього року представництво західних країн було суттєво зменшено порівняно з минулими роками", – зазначає експерт.

Він упевнений, що бойові дії в Ізраїлі не завадять Україні отримувати військову та фінансову допомогу. А ось у роботі з Глобальним Півднем виникають нові виклики, що потребує пошуку нових аргументів для обґрунтування своєї позиції та просування українських мирних ініціатив, констатує Ігор Попов.

Багато залежатиме від того, наскільки ефективною буде операція ЦАХАЛ

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що через два тижні після атаки ХАМАС на Ізраїль очевидно – криза, що виникла, затягується і розвиватися вона буде трохи інакше, ніж попередні подібні.

"Можливо, найближчим часом ми побачимо її чергову фазу – сухопутну операцію ізраїльських військ (ЦАХАЛ) у Секторі Газа проти ХАМАС. Багато залежатиме від того, наскільки ефективною вона буде, скільки буде жертв і як на цю операцію реагуватиме арабський світ. Навіть за оцінками ізраїльських військових, ця операція триватиме кілька тижнів. Тож, можливо, щонайменше до кінця року війна в Секторі Газа та навколо Ізраїлю ще буде у гарячій фазі. Швидше за все, це буде війна ЦАХАЛ із ХАМАСом та Хезболлою, а також з іншими арабськими парамілітарними групами не лише у секторі Газа, а й на кордоні Ізраїлю з Ліваном. Однак сплеск антиізраїльських настроїв в арабському світі продовжиться", – прогнозує експерт.

На його думку, далі найскладніше – спроба Ізраїлю переформатувати режим безпеки в Секторі Газа, з високою ймовірністю, через його демілітаризацію та видавлювання звідти ХАМАС.

"Паралельно спецслужби Ізраїлю почнуть полювання на лідерів ХАМАС у всьому світі, прагнучи знищити цю організацію. Чи вдасться це – також велике питання, на яке поки що немає відповіді. Навіть якщо верхівку ХАМАС буде знищено, а саму цю організацію буде видавлено із Сектору Газа, то, як показує попередній історичний досвід, на її місці може виникнути нова радикальна антиізраїльська організація арабської молоді", – пояснює Володимир Фесенко.

Він вважає, що міжнародне співтовариство, включаючи США, підштовхуватимуть Ізраїль до відновлення миру в Палестині – і до мирних переговорів з палестинцями. Тобто буде чергова спроба повторити те, що вже не раз відбувалося раніше. І сценарій вже пропонується той самий – створення незалежної палестинської держави.

"Усі ці зусилля знову упруться в одну нерозв'язну проблему – хто буде при владі у цій державі? Оптимальний, начебто, сценарій – прихід до влади в Палестині поміркованих політиків. Але таких навіть близько немає в Палестині. Принаймні практично неможливий їхній прихід до влади в Палестині або в Секторі Газа демократичним шляхом. А якщо Сектор Газа чи незалежна палестинська держава знову опиниться під контролем антиізраїльських бойовиків (і неважливо, як вони називатимуться), то нова війна між палестинцями та Ізраїлем буде неминуча", – попереджає Володимир Фесенко.

Він звертає увагу, що деякі експерти та політики пропонують інший сценарій – демілітаризація сектору Газа під контролем миротворців ООН (після завершення спецоперації ЦАХАЛ) із поступовим відновленням там палестинської автономії на чолі з поміркованими палестинськими політиками.

"Якщо цей експеримент спрацює, тоді можна буде розпочинати переговори щодо створення палестинської держави. Цей сценарій критикують. Він багатьом є утопічним. Однак він хоч би теоретично дає якусь мирну альтернативу на майбутнє", – наголошує політолог.

Можливим політичним наслідком нинішньої кризи на Близькому Сході, на думку експерта, може стати завершення доби правління Нетаньяху в Ізраїлі.

"Не одразу, а після відносної стабілізації нинішньої кризової ситуації Нетаньяху, з високою ймовірністю, змушений буде піти з посади прем'єр-міністра, – вважає Володимир Фесенко. – Але чи припиниться після цього розкол у політичній еліті Ізраїлю та ізраїльському суспільстві?".

За словами експерта, для України затягування кризи на Близькому Сході матиме неоднозначні наслідки. З одного боку, це відволікає міжнародну увагу від війни між Росією та Україною – і ця тенденція продовжиться. Також можливе деяке скорочення масштабів допомоги Україні, зокрема військової, з боку США, прогнозує співрозмовник "Коментарів".

"Однак тепер ми йтимемо в одному оборонно-фінансовому пакеті з Ізраїлем, – наголошує він. – Можливо, це дещо послабить опір радикальних трампістів вирішенню питання фінансування підтримки України наступного року. Також нинішня ситуація може нарешті підштовхнути США та ЄС до суттєвого розширення обсягів виробництва боєприпасів та зброї. Є шанс для потепління відносин між Ізраїлем та Україною. А ось на зміну відносин із країнами так званого Глобального Півдня розраховувати не варто. Нинішня Близькосхідна криза стала ще одним приводом для загострення та ускладнення відносин між Заходом та багатьма країнами Глобального Півдня. Цим більшою мірою скористається Китай, ніж Росія. Але ситуація, що виникла, не сприятиме просуванню наших позицій у країнах Глобального Півдня. Однак для нас це хоч і проблемно, але не критично".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто розпалює конфлікти в усьому світі – яку позицію окреслили США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини