Головна Новини Світ Близький Схід Про що говорить затягування конфлікту на Близькому Сході: чи виникнуть проблеми в України
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить затягування конфлікту на Близькому Сході: чи виникнуть проблеми в України

США як союзник Ізраїлю перекидатимуть частину ресурсів саме туди і в короткостроковій перспективі це може створити проблеми Україні

28 жовтня 2023, 12:57 comments1133
Поділіться публікацією:

Через три тижні після нападу ХАМАС на Ізраїль, армія останнього (ЦАХАЛ) заявила про розширення наземної операції в секторі Газа. Таке рішення нібито ухвалено після того, як переговори про звільнення заручників зайшли в глухий кут. Як події у цьому конфлікті можуть розвиватися далі? Що це означає у ракурсі російсько-української війни та власне глобального протистояння, яке, схоже, накриває світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить затягування конфлікту на Близькому Сході: чи виникнуть проблеми в України

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС триватиме довше, ніж здавалося спочатку

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Поки що не зовсім зрозуміло ("туман війни") чи ця операція ЦАХАЛ є початком повномасштабного вторгнення в Газу. Чи вона є одним із рейдів, які ізраїльтяни вже робили (входячи до 800 метрів на територію Сектору Газа, щоб створити плацдарми, а потім відступаючи). Ізраїльські експерти, до речі, теж не дають поки що чіткої оцінки того, що відбувається".

За словами експерта, ескалація на Близькому Сході так чи інакше відбивається на російсько-українській війні. І щодо зниження уваги до неї, і в ракурсі важливості акуратного політичного лавірування офіційним Києвом, і в сенсі поставок нам озброєнь.

"Так, під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН про негайне припинення вогню в Газі, яку підтримали 120 країн (Глобальний Південь, частково країни Заходу), а проти виступили 14 (включаючи, зрозуміло, Ізраїль, а також США, Австрію, Хорватію, Чехію, низку інших), Україна, як і ще 45 держав, вирішила утриматися. При цьому відбувся демарш Ізраїлю. Його посол в ООН Гілад Ердан після ухвалення цієї резолюції заявив, що ООН втратила свою легітимність і вважає за краще підтримувати "нацистських терористів". Для України вкрай важливою є комунікація з країнами Глобального Півдня. З поясненням своєї позиції. Заручаючись їхньою підтримкою. Попереду нові голосування за українські резолюції – і не можна, щоб вони стали для нас провальними", – пояснює Ігор Семиволос.

Ми бачимо, продовжує він дискусії в Конгресі США після обрання Майка Джонсона новим спікером Палати представників. Він наполягає, щоб допомогу Україні та Ізраїлю розглядали окремо, тоді як Адміністрація Байдена запропонувала це зробити в одному пакеті.

"Не впевнений, що Білий дім на це погодиться. Йому вигідно саме пакетне голосування, яке, серед іншого, створить проблеми для республіканців, продемонструвавши їхню слабкість. У будь-якому випадку це залежить не від нас, а від внутрішніх розкладів у США", – наголошує директор Центру Близькосхідних досліджень.

Вже зрозуміло, зазначає він, що конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС триватиме довше, ніж здавалося спочатку. І він потребує більше ресурсів. Які не безмежні.

"США як союзник Ізраїлю почнуть перекидати частину ресурсів саме туди. І у короткостроковій перспективі це може створити проблеми Україні. Хоча Байден і запевняє, що Штати мають достатньо можливостей, щоб допомагати і Ізраїлю, і Україні. Головне, що є чітка позиція частини Республіканської партії, яка розуміє загрози, що стоять перед США як лідером демократичного світу. Загрози, на які вказував нещодавно у своїх зверненнях Байден, проводячи паралелі між тероризмом ХАМАС та держави РФ. Даючи зрозуміти, що це не локальні конфлікти, а глобальний – між демократіями та автократіями", – підсумовує Ігор Семиволос.

Різні міжнародні сторони чинять тиск на Ізраїль

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко звертає увагу, що Ізраїль не врятував від нападу ні особливий статус відносин із США (основний партнер поза НАТО), ні наявність ядерної зброї. Атака ХАМАС, що сталася 7 жовтня, це не лише величезна кількість загиблих, поранених, взятих у заручники, це ще й серйозний військовий, економічний, репутаційний удар по державі Ізраїль, наголошує експерт.

"На даний момент різні міжнародні сторони (проарабські, промусульманські, навіть проізраїльські) чинять тиск насамперед на Ізраїль (оскільки саме у нього ініціатива ведення подальших бойових дій), намагаючись направити ситуацію в миротворче русло. Поки що не виходить", – констатує Ігор Романенко.

З його слів, Ізраїль, частково прислухаючись до США, відтягує потужний штурм Гази. А Штати підтягують у регіон свої війська. Перекинули вже не лише дві тисячі морпіхів, а й стільки ж спецназу. Французи направили свій вертольотоносець із сотнями десантників. В Ізраїлі активно розгортаються засоби західних ППО.

"Якщо Україні для відбиття російської агресії партнери дали за півтора року лише окремі батареї, то Ізраїлю за лічені тижні – до двох десятків серйозних зенітно-ракетних комплексів. Помітна різниця дій вищого військово-політичного керівництва США стосовно України та Ізраїлю. Не на нашу користь", – наголошує генерал.

Він також зазначає, що у спільному бюджеті, куди Білий дім "зашив" допомогу Україні та Ізраїлю, останньому передбачалося близько 11 млрд доларів. А зараз, після появи нового спікера Палати представників (третя постать після президента та віце-президента) в особі Джонсона, йдеться вже про 15 млрд. Тоді як допомога Україні залишається під питанням.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому наземна операція ЦАХАЛ у Секторі Газа вже під великим запитанням – які очікування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини