Головна Новини Світ Близький Схід Скільки триватиме та чим завершиться загострення на Близькому Сході
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки триватиме та чим завершиться загострення на Близькому Сході

Ізраїль відтягував наземну операцію, щоб уникнути зростання жертв із передбачувано катастрофічними дипломатичними наслідками, але вона все ж таки почалася

1 листопада 2023, 15:40
Поділіться публікацією:

Загострення на Близькому Сході, спровоковане атакою ХАМАС на Ізраїль і наступними діями ізраїльської армії (ЦАХАЛ), триває вже четвертий тиждень. Наступ ЦАХАЛ у секторі Газа відбувається на даний момент з трьох сторін, але без якогось потужного натиску. Яка ймовірність, що в протистояння Ізраїлю та ХАМАС вступить якась третя сторона? Погрози раніше звучали з боку Ірану, не виключено участі Туреччини. Ті ж Штати відправили на Близький Схід чималі сили, а також попереджають про "підвищений ризик" поширення конфлікту, нагадуючи про удари по військових базах США бойовиками, які підтримують Іран. Як події у близькосхідному конфлікті можуть розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Скільки триватиме та чим завершиться загострення на Близькому Сході

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Наземна операція в Секторі Газа продовжуватиметься

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич поділився таким коментарем:

"Поки що більшість держав намагаються утриматися від того, щоб масштабувати цю війну. Тому що для регіону це нічого доброго не обіцяє. Причому, для всіх його держав – як Ізраїлю, так і його сусідів".

При цьому, зазначає експерт, організатори нападу ХАМАС на Ізраїль, усі, хто підтримував ХАМАС, вже отримали свої профіти. Насамперед – руйнація так і не створеної політичної конструкції зі стримування Ірану. Півмісяця з Туреччини, Ізраїлю та Саудівської Аравії.

"Ці три держави активно комунікували останніх місяців вісім. За задумом США, поліпшення відносин між ними стримувало б ХАМАС від поширення свого впливу в регіоні. Нині цей план зірвано", – констатує Ігор Тишкевич.

Він наголошує, що наземна операція в Секторі Газа ускладнюється тим, що ця територія надзвичайно перенаселена.

"Щільність населення там – понад 5 тисяч осіб на квадратний кілометр. Як мінімум удесятеро вище, ніж в Ізраїлі. І приблизно у 80 разів вища, ніж в Україні. Відповідно, будь-які удари по об'єктах ХАМАС призводять до колосальної кількості жертв серед мирних жителів", – пояснює співрозмовник "Коментарів".

А заклики Ізраїлю до жителів північної частини Сектору Газа евакуюватися в південну (де і так живе 2,2 млн осіб) зі зрозумілих причин не знаходять відгуку майже мільйона жителів північної частини. Це фізично нереально, тим більше що інфраструктура там і так майже не працює, розповідає експерт.

"Тим часом ХАМАС вигідні жертви серед мирних жителів. Тому що тоді проявляється таке явище як солідарність із загиблими. Особливо – з невинними жертвами. Враховуючи солідарність між частиною країн ісламського світу, а також їхнє загальне негативне ставлення до Ізраїлю – це виливається в посилення антиізраїльських настроїв", – наголошує Ігор Тишкевич.

Він звертає увагу, що Ізраїль і так відтягував наземну операцію, щоб уникнути зростання жертв із передбачуваними катастрофічними дипломатичними наслідками. Але вона все ж таки почалася.

"Питання тепер – скільки триватиме і чим завершиться, – наголошує експерт. — Ідеальний варіант — ЦАХАЛ зможе завершити її в адекватні терміни, після чого взяти участь або стимулювати створення певного гуманітарного плану для створення в Секторі Газі нормальних умов для життя. Тоді протягом кількох років можливе відновлення контактів Ізраїлю з тією самою Саудівською Аравією. Якщо операція затягнеться, то на цій зовнішньополітичній комбінації можна ставити хрест".

Цікавою, на думку Ігоря Тишкевича, є позиція Туреччини. На початковому етапі вона була досить стримана.

"Союзник Туреччини – Азербайджан – скоріше був навіть схильний підтримувати Ізраїль, – наголошує експерт. – Але велика кількість жертв серед мирного населення Гази змістила вектор із загиблих ізраїльських цивільних унаслідок атаки ХАМАС. Як наслідок активізувався Іран в інформаційному полі, інші держави. А між Іраном та Туреччиною є конкуренція за лідерством у цьому регіоні. Анкара не могла допустити, щоб Тегеран посилив свій вплив – політичний, гуманітарний, ідеологічний. Відповідно, Ердоган, нехай і одним із останніх, зайняв чи не найбільш різку в регіоні пропалестинську позицію. Що для Ізраїлю є негативним наслідком".

Ігор Тишкевич дав такий прогноз: наземна операція в Секторі Газа продовжуватиметься; ХАМАС, Іран та їхні союзники продовжать апелювати до ісламського світу; Ізраїль намагатиметься заручитися підтримкою умовного Заходу.

"І ми повертаємось фактично до поділу регіону на умовно прозахідний Ізраїль і вороже до нього налаштовані арабські держави. Ситуація 70-х років минулого століття", – резюмує експерт.

Жодна третя сторона в конфлікт не втягнеться

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вважає, що палестино-ізраїльський конфлікт майже за чотири тижні продемонстрував, що його намагаються тримати в деяких рамках.

"Насамперед це стосується Ізраїлю. Він не пішов на поспішну широкомасштабну антитерористичну операцію в Секторі Газа. Називаються різні причини. Але головне, що ЦАХАЛ виявляє певну стриманість. Так, під час обстрілів є чимало загиблих цивільних. Але все могло бути ще гіршим, почни ізраїльські військовослужбовці практично одразу потужну "зачистку" на землі", – упевнений експерт.

Він вважає, що певна стриманість пов'язана з тим, щоб не спровокувати інші сторони вплутатися у конфлікт. Що було б на руку ХАМАСу.

"Своє бажання стати частиною конфлікту відкрито виражають (зокрема обстрілами) такі проксі як ліванська "Хезболла", єменські хусити. А такі потужні країни, як ті ж Туреччина чи Іран, відкрито висловлюють підтримку ХАМАС. І відкрито ж погрожують Ізраїлю і тим самим США", – наголошує Влад Волошин.

На його думку, зараз триває гра м'язами. А конфлікт у нинішній стадії нагадує киплячий котел.

"Але всі, хто намагаються в ньому щось "варити" розуміють – якщо туди щось ще долити, "варево", яке готується, може виплеснутися, погасивши навіть вогнище, на якому вирує котел. Низка держав, побічно втягнутих у конфлікт (і країни Заходу, які підтримують Ізраїль, та Іран з Туреччиною, які займають інший бік, і Росія, якій взагалі вигідно збільшення "гарячих точок"), воліють поки нічого в цей котел не додавати. При цьому та сама РФ явно зацікавлена, щоб близькосхідний конфлікт максимально затягнувся", – наголошує полковник.

Те, що ХАМАС демонструє готовність до деяких переговорів, що дипломати та керівники різних країн знову і знову відвідують Ізраїль та сусідні держави, підтверджує, що основна маса гравців зацікавлена у купуванні конфлікту, пояснює Влад Волошин. У тому, щоб він не виплеснувся за межі сектора Газа.

"З огляду на це є надія, що жодна третя сторона в конфлікт не втягнеться. Проксі — так, але не та чи інша держава. Але не виключені осередки напруги в інших точках – Сирія, Саудівська Аравія, Ліван", – прогнозує експерт.

Для України загострення на Близькому Сході не так погано, як багато хто вважає

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Прем'єр Ізраїлю Нетаньяху днями заявив, що дослівно "ми лише на початку, битва буде складною та довгою". Це дозволяє припустити, що плани Ізраїлю виходять за межі просто боротьби з ХАМАС. Найімовірніше, у цих планах – де-факто окупація Сектору Газа з подальшим контролем цієї території, що дозволить вирішити і територіальну проблему ізраїльтян та усунути загрози з боку арабських терористичних організацій поблизу ізраїльських кордонів".

Тому, прогнозує експерт, конфлікт на Близькому Сході затягуватиметься. До нього все більше, тим чи іншим способом, залучатимуться треті сторони. Представники єменської військової хунти вже оголосили війну Ізраїлю, наголошує він. Що далі, то більша ймовірність залучення того ж Ірану.

"Я, можливо, скажу в моветон, але вважаю, що для України загострення на Близькому Сході не таке погане, як багато хто вважає. Хоча б тому, що ті ж самі США називають війну Росії з Україною та війну терористичних арабських організацій з Ізраїлем – ланками одного ланцюга. І це справді так. Адже бачимо, як Москва змушена практично відкрито підтримувати ХАМАС, який підтримують Іран та Туреччина. І як Штати, Європа, весь цивілізований світ входять у боротьбу проти ісламських терористів. Світ структурується. Маски скидаються", – констатує Сергій Гармаш.

Відповідно, продовжує він, залучаючись до двох великих конфліктів, на перший план для світових гравців виходить питання ресурсів. Війна – це дорого, наголошує експерт. І, якщо Іран виявиться втягнутим у конфлікт, то він матиме менше ракет і "шахедів" для Росії. Те саме з Китаєм, КНДР і так далі, зазначає Сергій Гармаш.

"Виступаючи днями в сенатському комітеті з асигнувань, міністр оборони США Ллойд Остін та голова Держдепу Ентоні Блінкен наголосили, що фінансова допомога Україні та Ізраїлю (яку Білий дім "зашиває" в один пакет) є інвестицією в оборонну промисловість Штатів та в цілому Заходу. Тобто фактично США, підтримуючи політику Ізраїлю щодо глобального вирішення терористичної проблеми, втягують і Росію, і Іран, і Китай (країни так званої нової "осі зла") у гонку озброєнь. І цим послаблюють їх, – пояснює експерт. – Китайська економіка зараз у стагнації, російська – нижче за плінтус, іранська ніколи особливо не процвітала. Витримати гонку озброєнь із колективним Заходом вони просто не зможуть. У цьому геополітичний інтерес США, і наш теж. Тому я прогнозую, що конфлікт на Близькому Сході затягуватиметься, до нього залучатимуться треті сторони. Але у стратегічному плані не бачу в цьому негативу для України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Ізраїль не має наміру припиняти вогонь у Секторі Газа: з'явилася реакція США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 листопада 2023, 16:54

Цікаво, що конгрес США не вимагає від Ізраїлю стратегії: як той буде вирішувати конфлікти навколо себе, які тривають вже 70 років. Чи є в Ізраїлю план нарешті почати мирно жити з сусідами. Підтримка Ізраїлю надається без жодних умов. У другосортної України вимагають стратегії як умову подальшої підтримки.


Новини