Головна Новини Світ Росія Чому теракт у Крокусі став провалом РФ: на що тепер тиснутиме Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому теракт у Крокусі став провалом РФ: на що тепер тиснутиме Путін

Після явного провалу російських спецслужб може посилитись криза всередині РФ

28 березня 2024, 14:54 comments2534
Поділіться публікацією:

Майже через тиждень після теракту в ТЦ "Крокус Сіті Холл", схоже, стало зрозуміло, що путінському режиму та його пропаганді все складніше відшукати в тих подіях "український слід". Як і те, що Кремль, схоже, знав про підготовку теракту, але свідомо допустив трагедію, про що заявив начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов. Тим часом Москву почали "очищати" від мігрантів з Таджикистану (жителів цієї країни звинувачують в участі у теракті) і загалом посилили облави на мігрантів. Що про теракт у "Крокусі" та реакцію на нього в РФ і світі можна сказати, майже через тиждень після того, що сталося? Що продемонстрували дії Кремля, як це посилить чи послабить путінський режим? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому теракт у Крокусі став провалом РФ: на що тепер тиснутиме Путін

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Хол". Фото з відкритих джерел

Російська влада намагається звинуватити в теракті Україну, щоб приховати свій провал

На думку керівника Центру громадської аналітики "Вежа" Валерія Клочка, теракт у Підмосков'ї цікавий тим, що, схоже, вперше подібні сценарії пишуть не в Кремлі, а змушують останній стати частиною жахливої вистави.

"Хоч путінський режим і намагається використати подію, щоб отримати певний профіт у вигляді посилення мобілізації, репресій, – зазначає експерт. – Незважаючи на те, що російські силовики дедалі більше перебирають на себе функції контролю за всіма процесами, вони хотіли отримати ще більше повноважень. Але все стало руйнуватися, коли і західні спецслужби, і уряди багатьох країн навіть самі ІДІЛ заявили – теракт став наслідком недооцінки загроз (радикального ісламізму), провалом ФСБ".

На жаль, продовжує Валерій Клочок, низка журналістів у світі та Україні зробили ведмежу послугу тим, хто намагався показати, що справа саме у нездатності російських силовиків та спецслужб відповідати на виклики, які є в самій РФ. А саме – почали розкручуватись версії, що теракт – справа рук російських спецслужб, як було вже неодноразово.

"На мій погляд – це не так, причому підтверджень цьому все більше. І коментар Буданова посилює цей сигнал. Схоже, вся ця історія – справа рук ІДІЛ. І це вже посилило всередині РФ протистояння православного та мусульманського світів. Не випадково ІДІЛ зробив тут ставку на таджиків – другої за чисельністю етногрупи в Росії (близько трьох мільйонів осіб)", – наголошує експерт.

Він наголошує, що російська влада, пропаганда та спецслужби, намагаючись приховати власний провал, намагаються звинуватити в тому, що сталося, Україну. У тому числі з метою виправдання війни.

"Але оскільки все робилося буквально "з коліс" (бо, як я зазначав вище, сценарій писали не в Кремлі, це робили, схоже, представники ІДІЛ), допускається безліч помилок. І що далі, то очевиднішими вони будуть. Показовою стала нещодавня публікація у Bloomberg, де зазначалося, що навіть чиновники з оточення Путіна не вірять у причетність України до теракту у "Крокусі". Те, що відбулося - явний провал ФСБ. Що посилюватиме кризу в РФ. Тим більше, що слід очікувати нових атак з боку ІДІЛ, про що вже були попередження. У ІДІЛ на росіян давно зуб – згодом Чечні, Сирії. А на тлі ослаблення Росії війною, зосередження її спецслужб на цьому та на вилові противників режиму, навіть ліберальних, для терору відкривається широке поле діяльності", – пояснює Валерій Клочок.

На його думку, це виглядає як справжній "чорний лебідь" (непередбачувана подія, здатна різко вплинути на те, що відбувається), який зараз пролітає над РФ.

"Спроба повісити все на Україну явно руйнується. А провал російських спецслужб стає дедалі очевиднішим, – констатує експерт. – І це серйозний виклик для групи Патрушева (секретар Ради безпеки РФ, екс-глава ФСБ), який заправляє зараз, по суті, усіма спецслужбами країни-агресора".

Путін не залишить спроб "прив'язати" Україну до теракту

Політтехнолог Борис Тізенгаузен упевнений, що тортурами підозрюваних, причому знятих на камеру, Росія обнулила цінність їхніх свідчень. Все, що затримані зараз скажуть, матиме цінність хіба що для російського суду, упевнений він.

"Крім того, прив'язки до України, що зрозумілі, у російських пропагандистів і офіційних осіб не вийшло. Хоч вони дуже старалися. Тут свою роль відіграв і Лукашенко, який разом із білоруським послом у Росії висунули свою версію, теж досить дивну. Мовляв, підозрювані їхали спершу до Білорусі, а потім розвернулись – і вирішили їхати у бік України. Це ще більше заплутало російську версію про "український слід", навіть додало їй комічності. Тому що тепер все виглядає абсолютно безглуздо", – зазначає експерт.

На його думку, Путін не залишить спроб "прив'язати" Україну до теракту у Підмосков'ї. Зробити це за допомогою тортур підозрюваних – найпростіше. Ті дадуть будь-які свідчення.

"А справжня доказова база нинішній російській владі не потрібна, – вважає Борис Тізенгаузен. – Найважливіше повернути смертну кару (що ще більш зацементує ослаблений війною путінський режим, стане попередженням усім інакодумцям), сильніше закручувати репресивні гайки. Плюс – продовжувати ліпити з України образ держави-терориста, і з Росії – образ жертви, олюднюючи цю державу-агресора, державу-терориста в очах світової спільноти. Ще пара-трійка терактів і РФ стане мало не мученицею. Принаймні такою є логіка Кремля".

Путін намагатиметься довести Заходу, що Україна нібито співпрацює з терористами

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Політика Путіна щодо України після теракту в Крокусі досить зрозуміла. Він намагається довести Західному світу, що Україна нібито співпрацює із терористами. Цей меседж спрямований не так на керівництво західних держав, як на обивателів. Керівники держав ЄС, НАТО, думаю, мають повну інформацію про те, що Україна не співпрацювала і не співпрацює з ісламськими терористами. А для обивателя ця інформація може бути чутливою. Тим більше, у країнах, де траплялися такі теракти".

На думку експерта, Путін використовує співчуття до жертв теракту (у даному випадку – росіян) із низки причин. По-перше, щоб перебити факт нікчемності російської влади у питанні протидії терористам. А по-друге, щоб зародити сумніви (а може Україна причетна?). Таким чином, пояснює Євген Магда, Кремль сподівається на те, що обсяги допомоги Україні зменшуватимуться, імідж нашої країни – буде погіршуватись. І створяться умови для покращення позицій РФ у цій війні.

"Тому так активно просувається висмоктаний з пальця "український слід", який фактично висміяв навіть самопроголошений президент Білорусі Лукашенко. Нам слід на це щонайменше активно відповідати. Викриваючи чергову брехню путінського режиму. Причому робити це не тільки разом із західними партнерами, а й з тими, хто представляє мусульманський світ – і чиє партнерство з нами на даний момент не є таким очевидним. Важливо створювати умови у тому, щоб до нас прислухалися. І наші аргументи сприймали не лише на Заході, а й у всьому світі", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вплине теракт у Підмосков'ї на російсько-українську війну: які плани у Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини