Головна Новини Світ Росія Про що говорить реакція світу на результати перевиборів Путіна: чому росіяни не зупиняться
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить реакція світу на результати перевиборів Путіна: чому росіяни не зупиняться

Росіяни мріють відновленням імперії, причому в певному гібридному вигляді, де є щось, як від СРСР, так і від Російської імперії

19 березня 2024, 11:02 comments1604
Поділіться публікацією:

Після того, як ЦВК Росії оголосила про "перемогу" диктатора Володимира Путіна на "виборах" з підтримкою в 87,28%, той відкрито заявив, що не виключає війни з НАТО. Результати псевдовиборів не визнали низка країн Заходу, включаючи лідерів Євросоюзу – Німеччину та Францію. Зате з привітаннями поспішила низка автократичних режимів. Свою підтримку Путіну висловили також такі потужні гравці як Туреччина та Китай. Про що говорить реакція світу на результати путінських перевиборів? Чого від РФ очікувати в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить реакція світу на результати перевиборів Путіна: чому росіяни не зупиняться

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін остаточно стає особою, з якою домовлятися ніхто не стане

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко вважає, що у міжнародній реакції не так цікаво, хто ці вибори не визнав (а нелегітимними їх вважає практично весь демократичний світ), скільки, хто визнав. А визнали автократичні, тоталітарні режими. Фактично коаліція тих, хто за будь-яку ціну хоче залишитися при владі. Своєрідна антидемократія.

"Для Путіна після цих виборів не зміниться практично нічого. Рік тому на нього оформлено ордер Міжнародним кримінальним судом, тому в країни, які ратифікували Римський статут, він і так не сунеться. Банально побоюючись, що його можуть заарештувати. Загалом для російської системи мати нелегітимного президента – така собі історія. Особливо на фоні того, що Кремль давно й мало не сполошно кричить про необхідність переговорів. Щоправда, уточнюючи, що лише на його умовах", – зазначає експерт.

А тепер, продовжує він, мало того, що на такі умови Україна та її партнери йти не готові, то ще й безпосередньо Путін остаточно стає особою, з якою домовлятися ніхто не стане.

"І це ускладнює реальні переговори. У тому числі про економічні речі, – наголошує Андрій Єрьоменко. – Парламент у РФ не легітимний, президент також. Вони обрані з нехтуванням усіляких норм, та ще й на тимчасово окупованих територіях. Ну, а така демонстративно намальована "підтримка" Путіна, після чого може початися підвищення податків, нова хвиля мобілізації, зростання цін і тарифів зіграє проти нього. Адже все голосніше може зазвучати фраза – а цар-то не справжній!".

Імперське мислення у росіян у крові

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран звертає увагу, що світ реагує на те, що сталося на вихідних у РФ та на тимчасово окупованих територіях України, у двох площинах.

Перша – виходячи з політико-правової моделі, яка існує у тій чи іншій державі.

Друга – відштовхуючись від геополітичної ситуації.

"Відповідно, держави, де верховенствують права та свободи, перевибори Путіна не визнають. А ті політичні режими, в основі яких автократія (ті ж Туреччина, Китай, де лідери довго не змінюються), зі зрозумілих причин путінське переобрання визнали. Така реакція вкотре доводить, що світ поляризується за цінностями. Демократії з одного боку, автократії – з іншого. Новий гібридний виток поділу світу після холодної війни. Гібридний – тому що та сама Туреччина спершу була на боці Західного блоку, демократичного. А зараз намагається всидіти на двох стільцях, підігруючи автократіям, частиною якої сама стала", – пояснює Віктор Таран.

Що стосується подальших дій РФ, переобрання Путіна тут не має жодного значення, запевняє експерт. За його словами, інфантильно – думати, ніби з відходом Путіна щось зміниться.

"Імперії так не працюють. Там коливання, цикли становлять 20-30 років. Зараз відбувається цикл чергової ставки на війну, на експансію, на ескалацію. Росіяни (і це не Путін, це народ, тамтешні еліти і так далі) мріють відновленням імперії, причому в певному гібридному вигляді, поміссю СРСР та Російської імперії. Захопити не лише пострадянський простір, скільки вийде, а й піти далі – наскільки дозволять", – зазначає експерт.

Він наголошує, що невдовзі після приходу до влади, 2003-го, Путін затіяв модернізацію армії, розпочавши з ракетних програм. Потім була війна в Грузії, напад на Україну тощо.

"Наголошую, це не політика Путіна особисто, а політика росіян. І зміна фігури при владі тут нічого не змінить. Імперське мислення у росіян у крові. Це їхня суть. Ця імперія розширюватиметься, як гангрена, якщо не оперувати, не припікати. З початку свого існування Московія лізла війною на всіх. Рашизм у ній – з самого початку", – запевняє Віктор Таран.

За його словами, українці мають остаточно та безповоротно усвідомити – у нас сусід-людожер, імперія, яка мріє нас поглинути. Це війна за виживання України як держави, українців як нації. І суспільство, наголошує експерт, має не говорити про втому, а прийняти ситуацію. Або ми всі воюємо з агресором, робимо все для підтримки тих, хто воює – або ми воюватимемо в лавах російської армії.

"На окупованих територіях представники країни-агресора масово створюють центри т.зв. "Військово-патріотичного виховання" підлітків. Туди заганяють майже всіх дітей. Тим самим формуючи резерви у тому, щоб воювати далі. Через 5, 10, 20 років. Отже, все українське суспільство має максимально включатися. Чи ти у ЗСУ, чи – для ЗСУ. І тільки, коли ми станемо досить сильними, щоб росіянам було страшно на нас лізти, вони зупиняться. Інші варіанти не спрацюють", – констатує Віктор Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки псевдовиборів у РФ: чи зміниться війна в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини