Головна Новини Світ Росія Російський режим – на фінішній прямій: що чекає на Путіна після бунту Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Російський режим – на фінішній прямій: що чекає на Путіна після бунту Пригожина

Найголовніше, що показав заколот Пригожина – існує серйозна криза у так званій правлячій еліті РФ

30 червня 2023, 18:05 comments1872
Поділіться публікацією:

Майже через тиждень після бунту вагнерівців, який дивним чином почався і закінчився за один день, 24 червня, слід ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, нібито реабілітованого, загубився. А Кремль, схоже, почав полювання на генералів, які допомагали вагнерівцям. Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України запевняє, що розпочалася активна фаза протистояння між представниками ФСБ та російського міністерства оборони. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" зрозумілі наразі наслідки заколоту Пригожина та його найманців.

Російський режим – на фінішній прямій: що чекає на Путіна після бунту Пригожина

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

У РФ не працюють основні запобіжники, які мають бути в будь-якому держапараті для збереження цілісності та єдності держави

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко поділився таким коментарем:

"Так званий недобунт у недоімперії продемонстрував, що державна машина в РФ не працює. Що не працюють основні запобіжники, які мають бути у будь-якому держапараті для збереження цілісності та єдності держави. Існує серйозна криза у так званій правлячій еліті. Є багато тих, хто хоче, щоб цей агресивний період історії РФ нарешті завершився. Хоче насамперед із особистих, егоїстичних міркувань. Що для нас, втім, не має значення".

Суть у тому, продовжує експерт, що нинішній російський режим вийшов на свою фінішну пряму. І тепер питання лише у тому, як швидко він цю пряму подолає.

"Все, що ми побачили, свідчить про крихкість, слабкість путінського режиму. І це позитивний висновок для нас, – наголошує Володимир Огризко.

Але, наголошує він, слід розуміти, що здатність цього режиму продовжувати свою агонію стовідсотково залежить від того, що станеться на українських полях битв.

"Чим швидше ЗСУ виженуть російську армію з української землі, тим швидше закінчиться агонія путінського режиму, – пояснює експерт. – Після воєнної поразки в Україні у Путіна та його камарильї практично не буде шансів залишитися при владі. Історично так склалося, що слабкий цар у Росії довго не живе".

Сильний лідер придушив би заколот швидко та жорстко, але в РФ цього не сталося

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що на сьогоднішній день ситуація з пригожинським заколотом та його наслідками виглядає так: одні намагаються "надути" інших. У найкращих російських традиціях.

"Очевидно, що Путін продемонстрував слабкість. Як очевидно й те, що Путін у Росії справді колективний. Не було якихось рішучих дій ні від нього, ні загалом від вертикалі влади", – нагадує експерт.

Він звертає увагу, що перевзуття всіх і вся в повітрі просто зашкалює. У суботу вдень Путін говорить про ніж у спину, про необхідність покарання бунтівників. Порушуються відповідні справи. У результаті — справи закриті, всі прощені.

"Є суперечлива інформація щодо генерала Суровікіна, який нібито сприяв заколоту. Але заарештований він чи ні — не зрозуміло досі. А навіть якщо так – це крапля у морі. На Москву йшли тисячі озброєних людей. І що? Все, що може Путін – записувати нові звернення та хвалити армію та Росгвардію за те, що вони нібито врятували країну? Схоже, він не те, щоб не хоче, але просто не може нічого зробити. Тому що є певні групи, які посилилися – і посилили свій вплив на господаря Кремля, що послабшав. Втраченого можливість одноосібно приймати ті чи інші рішення. Сильний лідер придушив би заколот швидко та жорстко. Бунтівників показово покарав би. Масово. Суворо. Нічого подібного не сталося, – наголошує Ігор Петренко. — Так, є суперечлива інформація про місцезнаходження Пригожина. Точно ми нічого не знаємо. Але це не скасовує того, що цей бунт показав слабкість Путіна та всієї російської влади".

Все це, зазначає експерт, звісно, добре для України. Як і те, що вагнерівці, схоже, більше не воюватимуть у нашій країні. Принаймні так стверджує глава ГУР Кирило Буданов.

"Ну, а чим пригожинські найманці займатимуться у Білорусі, куди їм нібито дозволили відійти, це вже проблеми Лукашенка. Який точно не зацікавлений, щоб вагнерівці надовго загніздились у його країні", – вважає експерт.

На його думку, Пригожина рано списувати з рахунків. Хоча деякі й вважають, що в нього практично на лобі намальована мішень.

"Навряд чи Пригожин такий простий, що дозволить себе легко прибрати. Але це не так важливо, – зазначає Ігор Петренко. – Важливо, що він створив прецедент. І що інші можуть піти його стопами. Або принаймні погрожувати Путіну, що підуть".

Зрозуміло, продовжує експерт, що зараз багато представників влади, силових структур, пишуть у РФ пояснювальні записки щодо того, як відреагували (не відреагували) на пригожинський бунт. Але це, акцентує він, точно не та реакція, на яку очікували від господаря Кремля.

"Можливо, згодом будуть якісь кадрові зміни. Але момент, коли Путін мав продемонструвати силу та непорушність свого режиму, втрачено, – упевнений Ігор Петренко. – І, як вірно наголосив президент України Володимир Зеленський, весь світ побачив слабкість путінського режиму. І це сигнал усім, зокрема нашим закордонним партнерам. Потрібно краще й швидше озброювати Україну, більше тиснути на РФ санкціями, не побоюючись, що Путін щось таке викине у відповідь. Він не може впоратися навіть із ситуацією у своїй країні. І точно не той, хто дотримується слова та виконує домовленості – це вже сигнал тим, хто намагається підтримувати стосунки з ним. Завдання України – наголошувати на цих моментах, путінській слабкості, слабкості російської влади в принципі. І з усіх сил наближати перемогу над агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки заколоту Пригожина: що сталося насправді – чи буде продовження.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини