Головна Новини Світ США Допомога США Україні: які розклади перед голосуванням, кому довелося поступитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога США Україні: які розклади перед голосуванням, кому довелося поступитися

Якщо ще півроку тому, коли республіканці розпочали епопею з блокуванням допомоги, це питання було не в пріоритеті у пересічних американців, то останнім часом стало саме одним із пріоритетних

20 квітня 2024, 12:32 comments4364
Поділіться публікацією:

Найближчим часом конгресмени США можуть нарешті проголосувати за допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Сигнальне голосування в нижній палаті продемонструвало добрий результат. Посол України в США Оксана Маркарова впевнена, що після того, як відповідний законопроект пройде парламент і буде підписаний президентом Джо Байденом, Вашингтон зможе швидко перейти до постачання ЗСУ озброєнь. Бути чи не бути довгоочікуваній американській допомозі для України? Про що говорить те, що відбувається в США — і до чого все наближається? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Допомога США Україні: які розклади перед голосуванням, кому довелося поступитися

Допомога США. Фото: з відкритих джерел

Питання України стало вагомим у президентській кампанії

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зазначає, що голосування за, зокрема, допомогу Україні має відбутися сьогодні о 13:00 за місцевим часом. І судячи з даних, які надходять із США, за зробленими заявами – очікування оптимістичні. Мають проголосувати, вважає експерт.

"Так чи інакше питання України стало вагомим у президентській кампанії. І Трамп, який з самого початку зробив ставку на ізоляціонізм, на згортання зовнішньої підтримки, на вирішення питання з міграцією, змушений був по ходу справи міняти меседжі. Спрацювали й тиск із боку союзників, які закликали не затягувати з допомогою (особливо на фоні нової хвилі російського наступу та ракетно-дронового терору), і (мабуть, саме це відіграло вирішальну роль) соціологія", – пояснює Віталій Бала.

Остання, уточнює він, була проведена серед республіканців у низці важливих штатів. І більшість опитаних висловилися за підтримку України.

"Думаю, саме після цього Трамп змінив свою позицію. Тим більше, що через його ігри з гальмуванням допомоги партнерам, підтримка самого Трампа стала падати, а Байден почав виходити вперед. Якщо ще півроку тому, коли республіканці розпочали епопею з блокуванням допомоги, це питання було не в пріоритеті у пересічних американців, то останнім часом стало саме одним із пріоритетних. І Трампу це довелося враховувати", – констатує політолог.

Радикальне крило Республіканської партії почало змінювати стратегію

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко розмірковує так:

"Треба визнати, що позиція спікера Палати представників – Джонсона – за півроку практично змінилася на 180 градусів. І він вже заявляє зовсім інше, ніж раніше. І робить зовсім інші акценти. Україна раптом опинилася у пріоритеті. Як пояснив мені адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, у Штатах зараз такий етап виборчої кампанії, коли як Демократична, так і Республіканська партія дуже чуйно реагують на опитування громадської думки. На думку виборців. А зараз американська громадська думка схилилася у бік необхідності підтримки України. Причому підтримки – якнайшвидшої".

На це, продовжує експерт, наклалася і іранська атака на Ізраїль, яка актуалізувала необхідність швидше виділити кошти Ізраїлю. Плюс – постійні повідомлення про те, що Китай не відкидає можливості атаки на Тайвань, а також допомагає російській агресії проти України.

"І затримка підтримки почала розглядатися вже американським суспільством та низкою медіа як підігравання осі зла (РФ-Іран-Північна Корея-Китай). Що виставляло США у дуже непривабливому світлі. Як наслідок – радикальне крило Республіканської партії почало змінювати стратегію. Йдеться не про найзатятішого типу конгресуман Марджорі Тейлор Грін з її божевільними правками в запропоновані законопроекти, а про відносно притомних трампістів як той же Джонсон. Звідси й зміна погляду. Американці відчули, що вісь зла загрожує і Штатам, і союзникам НАТО. Виборці республіканців, тиск з боку власної партії (особливо рейганістів), усвідомлення загрози національним інтересам США змусили і Джонсона, і інших трампістів змінювати думку", – констатує Сергій Дойко.

Він не сумнівається, що допомога точно буде. Дискутувалося лише питання – у якому вигляді. Схоже, що в результаті частину ми отримаємо як кредит, але на цілком притомних умовах. А левова частка підтримки (саме військова) – піде нам як грант (або за рахунок заморожених російських активів), тим більше, що основна частина коштів залишиться у самих США, розганяючи їх ВПК, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Захід хоче заморозити війну та не готовий сміливіше підтримувати Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини