Головна Новини Світ США Що сталося після Супервівторка у США: які тепер шанси на надання допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що сталося після Супервівторка у США: які тепер шанси на надання допомоги Україні

Щодо допомоги Україні, то в США, як і раніше, все складно

10 березня 2024, 16:45 comments1473
Поділіться публікацією:

У США цього тижня відбувся "супервівторок", який остаточно визначив чинного президента-демократа Джо Байдена і його попередника-республіканця Дональда Трампа як основних кандидатів від своїх партій у передвиборних перегонах, що розгортаються. Із чим залишається невизначеність – то це з виділенням допомоги Україні, яку продовжують гальмувати у Палаті представниківЕксперти проаналізували для порталу "Коментарі" внутрішньополітичні події у США та те, що важливо розуміти Україні.

Що сталося після Супервівторка у США: які тепер шанси на надання допомоги Україні

Байден і Трамп. Фото з відкритих джерел

Для нас критично важливо, щоб позитивне рішення США було ухвалено вже у березні

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун упевнений – немає жодних підстав вважати, що хтось, окрім Трампа, буде кандидатом у президенти від Республіканської партії. Незважаючи на заяву низки політиків та експертів, що його можуть не допустити до виборів, поки що все виглядає з точністю до навпаки.

"Трамп має колосальний вплив на політичну систему в США, на виборців, які орієнтуються на республіканців. І, швидше за все, ми побачимо черговий раунд протистояння саме Трампа та Байдена за президентську посаду. І статистика свідчить, що перемога цього разу буде за представником Республіканської партії", – наголошує експерт.

При цьому, зазначає він, слід розуміти, що Трамп дуже непередбачуваний. Його можуть як завгодно вважати другом Путіна, згадуючи ті чи інші висловлюванняАле риторика може різко змінитися після приходу Трампа до Білого дому.

"Щодо допомоги Україні — тут все складно, — визнав Максим Джигун. — Спікер Палати представників Майк Джонсон нібито вийшов з новою ініціативою, де прописано безкоштовне надання військової допомоги, але кредитно — фінансової допомоги. Україна, до речі, раніше заявляла, що готова до такого варіанту. Так що в цій ініціативі нічого особливого немає. Скоріше вона виглядає як відчайдушний крок людей, які заради ударів по політичних опонентах готові завдавати такої шкоди країні, що страждає від російської агресії. В даному контексті навіть 40 млрд доларів військової допомоги, як пропонується в варіанті від Джонсона — це на 40 млрд більше, ніж у нас є зараз. І хоч це менше, ніж передбачає законопроєкт, що пройшов Сенатде передбачалося 60 млрд, але точно краще ніж нічого".

За словами політолога, важливо, щоб розмови про необхідність підтримувати Україну нарешті перейшли у конкретні кроки. Але для цього потрібна підтримка Сенату і Палати представників. Тобто якщо нижня палата прийме новий варіант, це повинна буде зробити і верхня.

"І для нас критично важливо, щоб відповідне рішення було прийнято вже в березні, тому що наприкінці місяця американські парламентарі вирушають на двотижневі канікули", — пояснює Максим Джигун.

Україні треба налагоджувати відносини з новим поколінням американських політиків

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко міркує так:

"Перш ніж говорити про майбутні вибори президента США, треба подивитися на ситуацію з боку американських виборців, істеблішменту та еліти. Еліти, в якій йде зміна поколінь. Причому зміна не еволюційна, коли нинішніх лідерів перегонів (нагадаю, що Байдену зараз 81 рік, Трампу – 77 років), змінює наступне покоління політиків на 20 років їх молодше, а форс-мажорна "черезпоколінна", якщо так можна сказати".

За словами експерта, праймериз (внутрішньопартійні вибори) показали, що нинішні політичні "онуки" чинних лідерів перегонів, тобто політики, що віддаляються від них на два покоління (усім основним конкурентам Трампа і Байдена близько 40 років), ще не мають ні в партійному середовищі. республіканців та демократів, ні в соціумі США в цілому достатньої популярності та підтримки.

"У кращому випадку, як у Десантіса або Хейлі (просто за республіканцями я більше спостерігав), ця підтримка є на регіональному рівні. Але її ще немає на федеральному рівні. Супервівторок в черговий раз це підтвердив", — констатує Юрій Гаврилечко.

Тож, продовжує він, інших варіантів поки що немає – і лише вибори 2028 року щось зможуть змінити. Або США увійдуть у серйозну політичну кризу, пов'язану з ротацією поколінь еліт в обох найбільших партіях одразу.

"Україні в даній ситуації треба активно налагоджувати відносини і розвивати співпрацю з цим новим поколінням американських політиків, які за будь-якої наступної адміністрації істотно впливатимуть на Білий Дім з Капітолію, оскільки саме це покоління незабаром становитиме більшість в обох палатах парламенту США", – наголошує експерт.

"Український фактор" так чи інакше використовує кожна сторона

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко нагадує, що минулого тижня Байден виступив перед Конгресом. І чітко продемонстрував, що глибоко розуміється на внутрішній та зовнішній політиці.

"Він також дав зрозуміти, що його головний суперник – саме Трамп. І наголосив на небезпеці повернення того у владу. Причому – як для США, так і для світу загалом, – наголошує експерт. – Адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик зізнався мені, що спілкувався з деякими людьми з команди Трампа. І ті запевняють – Трамп має намір помститися, коли стане президентом. Мстити всім, кого вважає своїми кривдниками. Політичним опонентам, суддям тощо. І він, до речі, не приховує цього".

Сергій Дойко зазначає, що для Байдена та Трампа у процесі виборчих перегонів однією з топових тем буде російсько-українська війна. У тому числі – у ракурсі зв'язків тих чи інших американських політиків із Росією. Відповідні "закиди" вже, до речі, робляться спікеру-трампісту Палати представників Майку Джонсону.

"Демократи звинувачують Трампа у заграванні з Путіним, він і сам не приховує симпатій до нього. А республіканці критикують Байдена, що той не так допомагає Україні, як міг би. Чи немає і тут підігравання РФ? Загалом, "український фактор" так чи інакше використовує кожна сторона, у тому числі в ракурсі розгляду пакета допомоги нашій країні, який, на жаль, став заручником передвиборних ігор, але враховуючи, що антиросійські настрої в США збільшуються в контексті виборчої кампанії, це може допомогти Україні отримати необхідну допомогу, навіть від трампістів, — вважає експерт.- Загалом же, як відзначають багато американських оглядачів і аналітиків, США заслуговують на молодшого і прогресивнішого президента, ніж той вибір, який належить робити в листопаді, щоб це було обличчя нинішньої Америки, а не обличчя її минулого”.

Читайте на порталі "Коментарі" — що починає усвідомлювати Європа: чи є перспектива збільшення допомоги Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 березня 2024, 17:59

Та ні, не все одно. Той хто кредитує має право контролювати використання кредитних коштів і вказувати напрямок(и) використання. Навіть якшо потім і пробачить кредит. Тому корумповані юдейці і верещать. Задурна кривава вигода закінчилась. Показовою є поведінка цього нацистського народу - їм байдужа думка більшості громадян США. Вони готові по ній топтатись, якшо вона суперечить пожадливості і паразитизму кошерних. Але світ швидко змінюється. Старі, зручні паразитам, порядки з лахмітниці змінюються. Бандера, вишиванка, віра, військова злочинність, олігархізм, посіпаки диктаторів, шахраї, маніпулятори, та подібна шваль - програє.

бандерівець

10 березня 2024, 17:02

ну що ж, крига потроху скресає, виявляється, що Трамп не такий вже й страшний.....


Новини