Головна Новини Світ США З якою кризою зіштовхнулися США: як може вирішитися питання допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

З якою кризою зіштовхнулися США: як може вирішитися питання допомоги Україні

Розбіжності в США ніяк не пов'язані з Україною

8 грудня 2023, 14:34
Поділіться публікацією:

У США тривають битви за надання допомоги Україні. Адміністрація президента Джо Байдена нібито готова піти на компроміси щодо посилення правил перетину кордону для мігрантів, щоб отримати голоси республіканців для підтримки нашої країниПри цьому у Білому домі наголошують, що без відповідних рішень Конгресу гарантувати допомогу Україні зможуть ще протягом кількох тижнівА держсекретар Ентоні Блінкен акцентує, що найбільше зацікавлені у зриві виділення американської фінансової допомоги Україні три країни – Росія, Іран та КитайЧому довкола нашої підтримки виникла така ситуація? Як події можуть розвиватись далі? Які висновки слід зробити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

З якою кризою зіштовхнулися США: як може вирішитися питання допомоги Україні

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

США зіткнулися з однією з найбільших парламентських криз у своїй історії

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна наголошує, що проблема виділення США військової допомоги Україні виникла не через Україну (хоча хтось і намагається представити це в такому ключі, звинувачуючи керівництво нашої країни у корупції, нецільовому використанні виділених коштів чи провалі контрнаступу).

"Підтвердження того, що проблема не в Україні – пакетне блокування військової допомоги, яке безпосередньо зачіпає інтереси Ізраїлю та Тайваню. Вплинути на ситуацію ми не можемо. Причина криється в самій політичній системі США", – пояснює експерт.

Сполучені Штати, продовжує вона, зіштовхнулися з однією з найбільших парламентських криз у своїй історії.

"Припинення повноважень спікера у порядку імпічменту – безпрецедентна ситуація в Конгресі США. Давній суспільний запит на "треті" партії в парламенті знайшов свій прояв у фрагментації табору республіканців. Ситуацію ускладнюють майбутні президентські вибори, які є реальною причиною жорстокого протистояння, виходу з якого поки що немає. Пікантності ситуації додає той факт, що республіканці шантажують президента Байдена та демократів саме питанням військової допомогиХоча Республіканська партія традиційно, в історичному контексті, завжди була "партією війни", апологетом жорсткої зовнішньої політики та силових способів вирішення конфліктів. Проте боротьба за владу у президентських перегонах перемогла послідовність принципів. Республіканці відставили убік велику геополітичну шахівницю і сіли грати у шашки, думаючи лише про голоси виборців", – зазначає Ганна Малкіна.

За її словами, є три варіанти подальшого розвитку ситуації.

1. Демократи та республіканці домовляться.

"Демократи можуть піти на великі поступки республіканцям у питанні міграційної політики. Це серйозно вдарить по їхніх, демократів, потенційних виборцях. Проте розблокування військової допомоги Україні та Ізраїлю і, як наслідок, успіхи наших країн на полі бою можуть принести демократам та їх кандидату перемогу на виборах як жорстким та послідовним прихильникам демократичного світу", – аргументує політолог.

2. Демократи та республіканці не домовляться.

"На жаль, цей сценарій призведе Україну до катастрофічного стану, особливо на тлі проблем із отриманням допомоги від ЄС, яку блокує УгорщинаІ хоча Україна веде переговори щодо допомоги з Канадою, Південною Кореєю та Норвегією, перекрити потреби військового бюджету вони не зможуть, – зазначає експерт. – Війна на цьому не закінчиться, але в цьому випадку на нас чекає підвищення податків, скорочення некритичних видатків, перерозподіл місцевих бюджетів та девальвація гривні. І все це лише для підтримки оборонного потенціалу. Ситуація не райдужна, але інших варіантів у нас поки що немає".

3. Вирішення питання про виділення військової допомоги буде перенесено на наступний рік шляхом ухвалення чергової "бюджетної резолюції".

У цьому випадку нам доведеться чекати рішення до лютого 2024 року, констатує Ганна Малкіна.

Поки що нічого трагічного не відбувається

Голова Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такою думкою:

"Те, що відбувається у США навколо України, відноситься насамперед не до нас, а до внутрішньополітичного життя Штатів. Ми бачимо не відмову республіканців допомагати Україні, а шантаж ними українською темою Адміністрації Байдена (демократів). Щоб отримати те, що потрібне республіканцям. У цьому випадку – гроші на зміцнення кордону із Мексикою".

Шантажують завжди тим, що справді дорого, пояснює експерт. І республіканці чудово розуміють, що допомога Україні життєво важлива не лише для Білого дому, а й загалом для США. Тому вони й обрали такий предмет шантажу, пояснює Сергій Гармаш.

"Отже, з одного боку, ми стали жертвами внутрішньополітичної боротьби у США. З іншого боку – отримали картину реальної двопартійної підтримки нашої країни. Україною торгуються. Вона – цінність", – наголошує експерт.

Він запевняє, що нічого трагічного немає. І акцентує, що у подіях видно якусь штучність.

"Схоже, демократи також використовують цю ситуацію, щоби звинувачувати республіканців у підтримці РосіїІ це вже є елемент передвиборної боротьби. Нам вже близько місяця кажуть, що гроші скінчились. При цьому виділяють чергові транші допомоги. Цього тижня – на 170 млн. доларівШвидше за все, республіканці доб'ються якихось поступок від демократів щодо американо-мексиканського кордону, – вважає Сергій Гармаш. – І допомогу Україні затвердять. Сподіваюся – своєчасно та в достатньому обсязі. Але нерви і нам, і себе американські політики потріплють".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять тривожні сигнали зі США: чи не виявимося ми віч-на-віч з агресором.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 грудня 2023, 15:03

Це нагадує поведінку наших вождів телепнів. Для яких компроміс або поступка малим заради більшого є проявом слабкості. Якби урка Янукович не тримався за Азарова заколоту б не було. Якби корумпований Фюрер не тримався за фінаншиста Гетманцева, якого на Росії чекає нагорода і сценарій - продовження сучасного Штірлица у ставці Фюрера, в Україні за ці роки економіка зросла б в рази та швидко перейшла на військові рейки.


Новини