Головна Новини Світ Близький Схід Чому план РФ на Близькому Сході провалився - який сценарій подальшого розвитку подій
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому план РФ на Близькому Сході провалився - який сценарій подальшого розвитку подій

Ставка нової осі зла була на те, що вдасться втягнути в конфлікт якнайбільше країн, що запалає весь Близький Схід

15 жовтня 2023, 14:10 comments1574
Поділіться публікацією:

Йде другий тиждень із нападу ХАМАС на Ізраїль. Хамасівці раптом визнали "помилкою" масові вбивства цивільних ізраїльтян, а також заявили, що мешканці Сектору Газа не покинуть його, хоч армія Ізраїлю (ЦАХАЛ) давала їм на це часАнонсована наземна операція після низки бомбардувань і ракетних ударів поки що не розпочалася. При цьому Іран дав зрозуміти, що у війну вступить підконтрольна йому ліванська "Хезболла", якщо масовані удари по Газі не припинятьсяНу, а Саудівська Аравія, переговори про яку щодо нормалізації відносин з Іраном під модерацією США виходили вже на завершальну стадію, передбачувано їх призупинилаЩо можна сказати про ситуацію на Близькому Сході зараз? Який сценарій подальшого розвитку подій видається найбільш реалістичним? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому план РФ на Близькому Сході провалився - який сценарій подальшого розвитку подій

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

За нападом на Ізраїль стоять Росія та Іран

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж упевнений, що ХАМАС довго готував операцію та зумів обдурити ізраїльську розвідку (Моссад). Та, на думку експерта, прорахувалась у тому, що готується саме стратегічна, а не тактична операція.

"Схоже, мала місце дезінформація за допомогою агентури. Моссад явно програв, як і ізраїльське керівництво, яке недооцінило загроз, а також даних з боку союзників, що ХАМАС явно щось починає. При цьому Ізраїль досить швидко зібрався – і розпочав рішучі дії щодо знищення як лідерів ХАМАСтак і цієї організації загаломЦАХАЛ вже взяла під контроль усі території, раніше захоплені терористами. І зараз триває активна робота щодо Сектору Газа. Поки що завдаються ракетно-бомбові удари, але готується і наземна операція", – зазначає генерал.

На його думку, за нападом на Ізраїль стоять Росія та Іран. Саме СРСР створював свого часу ХАМАС та Хезболлу, спонсорство та управління якими потім перейшло до РФ та частково до Ірану, нагадує експерт. Обидві країни нової осі зла сподівалися, що вдасться втягнути у конфлікт якнайбільше країн, що запалає весь Близький Схід. Щоб втілилася в життя ідея про протистояння Заходу та його союзників (фактично США, країни НАТО і партнерів, включаючи Ізраїль), що давно виношується Кремлем, у велику війну проти ісламського світу.

"Але цього не вдалося, – констатує Микола Маломуж. – І завдяки ефективній роботі ЦАХАЛ, і завдяки активізації дипломатів – американських, європейських – які поїхали масово на Близький Схід. І переконують, що Ізраїль, що країни того ж арабського світу – не дати вогню протистояння виплеснутися за межі того ж Сектору Газа".

Росія, впевнений генерал, сподівалася перетягнути на себе ковдру. Провести засідання Ліги арабських держав, створивши спільний фронт проти Ізраїлю, після чого вийти із пропозицією миру. Мовляв, РФ зможе стабілізувати ситуацію на Близькому Сході, а Захід нехай натомість відмовиться від допомоги Україні.

"Але план провалився. Думаю, у США та Європі чудово розуміють, хто розпалював цей конфлікт і з якими планами. Процес врегулювання буде важким, але, швидше за все, вдасться уникнути глобального протистояння, – прогнозує екс-глава Зовнішньої розвідки. – США та Британія для стабілізації ситуації ввели авіаносці до східного Середземномор'яДавши зрозуміти, що Ірану краще не рипатися. Ну, а Росія і так не здатна воювати на два фронти, хоч не припинить намагатися розпалювати різні конфлікти за допомогою своїх проксі. Сподіваючись, що загальна хаотизація знизить підтримку України із боку Заходу".

Протистояння переходить вже на інший рівень

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився таким коментарем:

"Ситуація на Близькому Сході залишається динамічною та непередбачуваною. Вже зрозуміло, що Ізраїль прийшов до тями після першого шоку, який він отримав в результаті атаки бойовиків ХАМАС 7 жовтняВін мобілізував резервістів, підготував необхідні сили та засоби, заручився міжнародною підтримкою. І готується принаймні риторично завдати такого удару по Сектору Газа, який знищить ХАМАС. Я маю сумніви, що це вдасться. Але я розумію, що такий удар завдати ізраїльтяни можуть. І що це призведе до жертв серед мирного палестинського населення, можливо, також серед заручників, яких хамасівці захопили".

У свою чергу, ХАМАС на даний момент не здатний завдати серйозної шкоди Ізраїлю. Той відновив не лише свою територіальну цілісність та периметр держкордону, а й намагається завдавати точкових ударів по керівництву ХАМАС, політична частина якого знаходиться за межами Сектору Газа, зазначає Євген Магда.

"Протистояння переходить вже на інший рівень, – вважає він. – Так, держава Катар заявляє, що відмовиться від продажу світу зрідженого газу, якщо продовжуватимуться удари по території Сектору ГазаІ це лише один елемент загального протистояння. Ми бачимо позицію Росії, яка не приховує своєї підтримки ХАМАС (той навіть дякує за це), намагаючись при цьому демагогічно показати, ніби виступає за переговори між Ізраїлем та ПалестиноюТак само за переговорний процес виступає Туреччина".

На думку експерта, навряд чи Ізраїлю вдасться уникнути продовження операції проти Сектору Газа, який контролює ХАМАС.

"Ізраїль має достатньо політичного досвіду, щоб не реагувати (принаймні певний час) на критику з боку світової спільноти щодо значної кількості жертв серед цивільних, – пояснює Євген Магда. – При цьому Ізраїлем продовжує керувати Біньямін Нетаньяху, хоч, згідно з опитуваннями, понад 80% жителів країни покладають саме на нього відповідальність за трагедію 7 жовтня, що фактично гарантує його відставку з посади прем'єра, але вже після завершення бойових дій".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому саме зараз Росія активізувалась на фронті – як може відреагувати Захід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 жовтня 2023, 13:58

Дев'яносто п'ятнута експертність. Так і не помітили шахрайської юдейської схеми. Довірливим влаштували шоу зі знищенням чорноморського флоту. Насправді розчистили шлях агробарижному зерну за допомогою західної зброї. А в цей час втрачаємо Авдіївку. Овці юдейського Бога так і не зрозуміли що у схемах юдеїв не перевершити, але території втрачають. Дай Боже статків юдеям за рахунок інших!


Новини