Головна Новини Світ Близький Схід Два сценарії ізраїльсько-палестинського конфлікту – що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Два сценарії ізраїльсько-палестинського конфлікту – що це означає для України

Для України війна на Близькому Сході несе як погрози, так і деякі можливості

22 жовтня 2023, 14:10
Поділіться публікацією:

Триває вже третій тиждень ескалація на Близькому Сході. Ізраїльська армія (ЦАХАЛ) після потужних ракетно-бомбових ударів по Сектору Газа, який контролює ХАМАС, що здійснив терористичну атаку 7 жовтня, яка призвела до численних жертв і захоплення сотень заручників, поки не наважилася на наземну операцію. А влада США, яка однозначно підтримує Ізраїль, вкотре дає зрозуміти, що напади бойовиків ХАМАС пов'язані з прагненням зірвати потенційну нормалізацію відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією. Що можна сказати про близькосхідне загострення зараз? Які прогнози, як можуть діяти сторони конфлікту і ті, хто за ними стоїть, як це може вплинути на російсько-українську війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Два сценарії ізраїльсько-палестинського конфлікту – що це означає для України

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

Існує можливість вступу у війну проти Ізраїлю Ірану

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан акцентує, що є два сценарії. Перший – наземна операція у Газі та її наслідки. Другий – без наземної операції.

"За першим сценарієм проглядається залучення у війну "Хезболли" та інших проксі Ірану. При цьому існує можливість вступу у війну проти Ізраїлю безпосередньо Ірану, а також низки мусульманських держав. Навіть у Пакистані пролунали заклики до застосування ядерної зброї. Як і коли завершиться війна, в такому випадку прогнозувати складно. Однак однозначно можна припустити, що наслідки будуть наскільки руйнівними для регіону, що долати їх доведеться десятиліттями", – пояснює експерт.

У разі другого сценарію, продовжує він, поступово військові дії припиняться та відновиться дипломатичний процес, націлений на реалізацію давно вже ухваленого рішення про створення палестинцями власної держави.

"Незважаючи на всі заяви та конкретні дії щодо підтримки Ізраїлю, проглядається дуже тонка дипломатична робота США та їхніх союзників, спрямована на переконання керівництва Ізраїлю не поспішати з наземною операцією, – наголошує Вадим Трюхан. – Однак прем'єр Натаньяху сам себе загнав у глухий кут, вже анонсувавши її. Відмова – це політична смерть йому. Реалізація такої операції з надмірним застосуванням сили – криза у відносинах з мусульманським світом на роки. Отже, йому доведеться знайти рішення, яке лежатиме десь посередині між першим та другим сценарієм".

За словами екс-дипломата, для України війна на Близькому Сході несе як загрози, так і деякі можливості, як би це не прозвучало цинічно.

"Ключова загроза – падіння рівня підтримки з боку наших західних партнерів через надання допомоги Ізраїлю. Адже запаси, як відомо, не безлімітні. Проте ця ситуація компенсується кардинальною зміною позиції Вільного світу до авторитарних режимів у принципі. Те, що ХАМАС та путінська росія були поставлені Байденом під час недавнього звернення до нації на одну чашу терезів – це лише початок. Далі, гадаю, рашистів та інших терористів чекають по-справжньому темні часи. І це дає шанс Україні не лише вистояти, а й скоріше вигнати російських окупантів зі своєї території", – констатує Вадим Трюхан.

ЦАХАЛ готовий до посилення протистояння

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Зважаючи на все, Ізраїль готується зайти в Сектор Газа, який контролює ХАМАС. Сигнали чіткі, рішення, схоже, остаточно ухвалено. Ізраїльська армія дала зрозуміти, що посилить удари по Газі, щоби провести наступний етап своєї операції. Тобто раніше анонсовані плани щодо повного знищення військового потенціалу ХАМАС, схоже, втіляться у життя".

З боку Лівану (на півночі Ізраїлю) може розпочати агресію угруповання "Хезболла", зазначає експерт. Але ЦАХАЛ до цього готовий, зосередив там необхідні сили та засоби, періодично завдаючи ударів по прикордонним військовим об'єктам "Хезболли".

"При цьому всі притомні гравці (американці, європейці, саудити і так далі) докладають максимальних дипломатичних зусиль, щоб бойові дії не поширилися на регіон, обмежившись локальним протистоянням Ізраїлю та ХАМАСу, що окопався в Секторі Газа. Важливо купірувати конфлікт, у чому, можливо, не зацікавлені хіба що Іран та Росія", – наголошує Віталій Бала.

На його думку, для України те, що зараз відбувається на Близькому Сході, має певні позитивні моменти (хоча про війну так говорити, звичайно, не слід, уточнює експерт). Суть тут у тому, продовжує він, що у багатьох відкриваються очі на глобалізацію війни. На те, що не можна розділяти конфлікти, що спалахують останнім часом тут і там. Що слід прямо говорити про протистояння демократичного світу – тиранію, деспотію, автократію.

"І саме про це було звернення до нації президента США Джо Байдена, в якому він ув'язав агресію ХАМАС проти Ізраїлю та Росії проти України. Акцентував, що це саме атака терористичних організацій та режимів, втілення тиранії як такої, на демократію. І що війни, які видаються далекими, але насправді захищають американців", — пояснює Віталій Бала.

Такий підхід, вважає він, забезпечить посилення підтримки України. І чим швидше Ізраїль переможе, тим більше сил направить демократичний світ (можливо, нарешті, з включенням Ізраїлю, де ставлення до РФ, явно підіграє ХАМАС, сьогодні, схоже, кардинально змінилося), щоб наша країна перемогла російську агресію.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому війна в Ізраїлі наближається до найскладнішого етапу – яка ймовірність ескалації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

22 жовтня 2023, 14:02

Є надія що світ підтримає героїчний народ Палестини у боротьбі проти нацистських окупантів. Зараз можна співчувати героям Палестини, Україна на собі відчуває правління юдейської жадібної хунти яке принесло їй загибель. Те ж саме відчував навіть їхній творець красномовно звертаючись до них у Біблії.


Новини