Головна Новини Світ Близький Схід У що може перерости війна Ізраїлю з ХАМАС – хто відчує її наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

У що може перерости війна Ізраїлю з ХАМАС – хто відчує її наслідки

Невдовзі стане зрозумілим, наскільки успішно розгорнеться операція Ізраїлю в Секторі Газа, чи вдасться йому видавити максимальну кількість населення з регіону

14 жовтня 2023, 13:10 comments1934
Поділіться публікацією:

Через тиждень після нового витка ізраїльсько-палестинського протистояння ситуація в зоні конфлікту залишається напруженою. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) готується розпочати масштабну наземну операцію у Секторі Газа. Бойовики ХАМАС дякують російському диктатору Володимиру Путіну, що той відкрито став на їхню сторону. США намагаються запобігти розповзанню ескалації на весь Близький Схід. Україна робить свої висновки з чергового "погарячіння", наголошуючи, що тут явно є російський слід. Спеціально для видання "Коментарі" експерти поділилися ключовими висновками та прогнозами щодо загострення на Близькому Сході.

У що може перерости війна Ізраїлю з ХАМАС – хто відчує її наслідки

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Модель відносно мирного співіснування ізраїльтян та палестинців – зруйнована

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії Віталій Кулик акцентує, що у військові дії на Близькому Сході втягуються різні проксі-сили. Це не лише ХАМАС та ІДІЛ, а й Хезболла, Ісламський джихад та інші, зазначає він.

"Відносно нейтральні країни-сусіди Ізраїлю змушені реагувати. І їм все складніше займати нейтральну позицію, стримувати ці проксі. Ми бачимо, що відбувається у тих же Йорданії та Єгипті, де правоохоронцям доводиться вживати навіть жорстких заходів, не даючи радикалам прорватися на територію Ізраїлю. При цьому починає звучати все жорсткіша риторика від Туреччини, від Катару, від інших країн. Та сама Саудівська Аравія призупинила переговорний процес із Ізраїлем. Не виключена ймовірність брязкання зброєю, блокади, запровадження окремих санкцій з боку країн, які підтримують палестинців, щодо Ізраїлю. Плюс – може бути підтримка зброєю ХАМАСа чи так званих "сил опору" (як зараз намагаються позначити переформатування різних політичних груп у Секторі Газа)", – прогнозує експерт.

На Заході, продовжує він, зберігається консенсус щодо підтримки Ізраїлю та тих жорстких заходів, які він реалізовує у Секторі Газа.

"Невдовзі стане зрозумілим, наскільки успішно розгорнеться операція Ізраїлю в Секторі Газа. Чи вдасться йому видавити максимальну кількість населення з регіону. Чи зуміє завдати ключової поразки ХАМАСу, завдаючи ударів по складах, базах, військових заводах, максимально знищивши керівництво цієї організації (не тільки Сектору Газа, а й за його межами). Після цього зрозуміємо – чи чекати великого відходу звідти палестинців, чи це обмежиться регіонами, над якими встановиться ізраїльський наземний контроль", – вважає Віталій Кулик.

Він звертає увагу, що в Ізраїлі звучать заяви про необхідність негайної анексії територій, з яких його атакували. І це не позбавлене певного політичного сенсу для прем'єра Біньяміна Нетаньяху, пояснює експерт. Але такий крок означатиме вихід Ізраїлю з минулих угод.

"Втім, уже зрозуміло, що минула модель відносно мирного співіснування ізраїльтян та палестинців – зруйнована. І доведеться шукати нову модель, швидше за все за допомогою посередників. При цьому слід розуміти, що підтримка ХАМАСу на Західному березі річки Йордан, де знаходиться центр Палестинської автономії на чолі з президентом Махмудом Аббасом, є досить великою. Звідти теж відбуваються певні обстріли Ізраїлю та вилазки проти нього. Але вони мінімальні порівняно з тим, що було із Сектору Газа, який контролюється ХАМАС. Однак поки що ФАТХ ("Рух за національне визволення Палестини" – палестинська воєнізована організація та політична партія; одна з провідних партій Держави Палестина) вичікує, що буде з ХАМАС – їхнім прямим політичним конкурентом. І, по-хорошому, ФАТХ вигідно, щоби ХАМАС були або знищені, або максимально ослабли, – зазначає Віталій Кулик. – Тоді саме ФАТХ залишається головним переговорником з Ізраїлем, причому – рукостисканим переговорником. І можна перезапускати спільний діалог щодо території майбутньої Палестини".

На думку експерта, якщо бойові дії на Близькому Сході швидко завершуватимуться, це ніяк не позначиться на підтримці України. А ось, якщо це буде війна в довгу, із втягуванням в неї Сирії, Лівії, низки інших країн, із встановленням ізраїльського контролю над Сектором Газа та з наступною блокадою, якщо це затягнеться на роки – це однозначно послабить підтримку України з боку Заходу.

"Так, поки що ми чуємо від США та НАТО загалом запевнення, що вони підтримуватимуть усіх своїх союзників і виконуватимуть усі свої зобов'язання. Але на відміну від нас, Ізраїль є ключовим стратегічним партнером Штатів на великому Близькому Сході. Це історичні стосунки. І від них ніхто не відмовлятиметься. Тому у разі затяжного конфлікту в тому регіоні саме на Україну може очікувати скорочення військової допомоги", – попереджає Віталій Кулик.

Втім, заспокоює він, поки найбільш вірогідним виглядає сценарій із кількома місяцями операції ЦАХАЛ проти ХАМАС, а також зі складними політичними рішеннями, які доведеться ухвалювати передусім арабським країнам. Вони, пояснює експерт, зацікавлені у виході на нові транспортні коридори (протоки у Перській затоці, газові сектори у Середземному морі, газопроводи, які саудити збиралися будувати через Ізраїль). Всі ці перспективи опинилися зараз під питанням. Що переважить (економічні інтереси чи радикалізм) покаже час.

"Війну Ізраїлю з ХАМАС не слід розглядати у відриві від інших ліній розлому, – упевнений Віталій Кулик. — Там явно замішаний Іран, який веде проксі-війну не лише в Ізраїлі, а й у Сирії. Начебто йде нормалізація відносин Ірану з Саудівською Аравією, але це не означає, що вони вирішили всі свої питання в Ємені. У низці регіонів відбувається спроба силою вирішити застарілі історичні конфлікти, скориставшись хаотизацією міжнародних відносин. У вирву протистояння втягуються нові та нові гравці. Російсько-українська війна тут теж – одна із складових. Не виключені конфлікти на Далекому Сході, між Північною та Південною Кореями, між Індією та Китаєм. У тій же Африці і Китай, і Росія намагаються зруйнувати систему, побудовану Великою Британією та Францією зі своїми колишніми колоніями. І зараз те, що відбувається, показує слабкість Заходу перед неоколоніалізмом, організованим росіянами через найманців типу вагнерівців, а китайцями – через підкуп корумпованих режимів", – констатує Віталій Кулик.

Загальна картина досить тривожна

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука поділився таким коментарем:

"Вже надійшли офіційні дані, що свідчать про те, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) розпочала наземну операцію в Секторі Газа. Я вночі дивився онлайн-трансляцію різних камер спостереження за Газою. І приблизно о 23:30 там почулися звуки вибухів та авіації, зазвучали сирени. Але характерно, що вибухи лунали, проте спалахів не було видно. Лише стовпи чи то диму, чи то пилу. Можливо, це детонували боєприпаси у підземних комунікаціях".

Загальна картина є досить тривожною, вважає експерт. Зараз важливо, щоб жодна третя сторона не втрутилася у конфлікт.

"У США однозначно попередили деякі держави, які можуть піти на подібне, про жорстке покарання. До того ж, держсекретар Штатів Ентоні Блінкен, який уже побував в Ізраїлі, здійснює турне по всьому Близькому Сході. Виступаючи з такими ж застереженнями, намагаючись не дати поширитись конфлікту на весь регіон. Судячи з повідомлень, що він зустрічався 13 жовтня в Йорданії з президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом, йдеться також про те, хто візьме на себе управління, адміністрування Сектором Газа після того, як туди зайдуть ізраїльські війська. Виглядає так, що США хочуть щоб таким адміністратором після видавлювання звідти ХАМАС виступив саме Аббас", – зазначає Георгій Тука.

Втім, продовжує він, навіть після входу ЦАХАЛ у Сектор Газа, ситуація там залишатиметься напруженою. Адже на тому ж Західному березі річки Йордан ізраїльські та палестинські спостерігачі говорять про значну підтримку ХАМАС із боку цивільного населення.

"Незважаючи на всі зусилля в освітній, медичній сфері, забезпечення електроенергією, водою, продуктами харчування з боку міжнародних організацій (у тому числі ООН), мусульманський радикалізм продовжує поширюватися. І досить активно. І на тій території єдиною силою на противагу ХАМАСу є ФАТХ та озброєні загони цієї структури, – пояснює експерт. – Слід також зазначити, що Арабські Емірати виявилися, по суті, єдиною країною, яка засудила ХАМАС за звірства, які він творив в Ізраїлі. Решта представників арабського світу або підтримала ХАМАС, або засудила і його, і Ізраїль".

Якщо говорити про вплив того, що відбувається на Близькому Сході на війну РФ проти України, Георгія Туку (як в всіх українців) порадувала заява міністра оборони США Ллойда Остіна, а також раніше зроблена аналогічна від президентського радника з нацбезпеки Джейка Саллівана, що у Штатів достатньо ресурсів , щоб одночасно підтримувати Україну та Ізраїль.

"Тож на сьогоднішній день про зниження підтримки України з боку США не йдеться, – наголошує експерт. – Як і з боку Європи, що чітко дало зрозуміти те саме засідання у форматі "Рамштайн", яке пройшло цього тижня у Брюсселі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ключові висновки із загострення на Близькому Сході – як це вплине на Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

SS

14 жовтня 2023, 12:23

Интересно какой одноклеточный уебок писал эту статью?! Когда это пиндосы и где были миротворцами?! Там где торчат уши пиндосов, только разрушенная экономика страны и руины со смертью! Эти пидорасы преследуют только свои интересы! Хоть одну страну назовите куда влезли американские выродки и после этого страна стала процветать!!!

SS

14 жовтня 2023, 12:18

Порхатую жидовню не получилось в ВОВ спустить на пепел, значит сейчас этих мразей в ядерных ударах превратить в стекло! Чтоб от жидовни на земле и следа не осталось! Сохранить в пробирках семя для экспериментов, а больше от них ничего не нужно! Этих тварей во все времена уничтожали, от этих выродков никакой пользы!


Новини