Головна Новини Світ Польща Навіщо полякам шантаж Україною: хто користується ситуацією
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо полякам шантаж Україною: хто користується ситуацією

Причина блокади не тільки в економічних моментах, а й у політичних

21 лютого 2024, 12:12
Поділіться публікацією:

Конфлікт на українсько-польському кордоні посилюється. Польські фермери, звинувачуючи Україну в тому, що вона позбавляє їх ринків збуту, дісталися вже залізниці, висипають зерно з вагонів. І обіцяють продовжувати блокаду, поширивши її навіть на пасажирські перевезення. Ситуація викликає обурення в української сторони, включаючи наше посольство у Польщі. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков назвав вандальські дії польських фермерів, які розсипають українське зерно, політичною провокацією, щоб посварити два народи. При цьому польське керівництво коментує ситуацію досить стримано. Спеціально для порталу коментарі ситуацію проаналізували експерти.

Навіщо полякам шантаж Україною: хто користується ситуацією

Блокада кордону. Фото: із відкритих джерел

Слід звернути увагу на два важливі загальноєвропейські моменти

За словами експерта з питань аграрної політики, заступника голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Дениса Марчука, Україна робила і робить все можливе, щоби припинити це протистояння.

"Нагадаю, що якийсь час була заборона на імпорт нашої продукції до Європи, хоч існувала політика Європейської Комісії (ЄК) щодо можливості робити це без мит та квот. Після того, як ЄК скасувала цю заборону, Польща, Словаччина та Угорщина продовжили ембарго самостійно. Ми просили забезпечити нам хоча б безперешкодний транзит, – зазначає експерт. – Україна запропонувала Румунії та Болгарії систему верифікації, ліцензування нашої продукції. Вони погодились. Те саме ми пропонували Польщі. Вона на це не пішла (хотілося б почути виразну відповідь – чому), почала затягувати ситуацію, довівши до того, що маємо зараз".

Почали звучати звинувачення, що українська продукція залишається у Польщі, не йде транзитом. Але зараз заступник міністра аграрної політики Польщі визнав – вся українська продукція йде саме транзитом, наголошує Денис Марчук. Тож, наголошує він, тут скоріше питання до Польщі, а не України.

"До вирішення проблеми підключалася Єврокомісія. Створено робочу групу, яка має вирішити питання. У Польщі явно змішалися політика та економіка. Тому звідти часом звучать котраверсійні заяви", – вважає експерт.

Він наголошує, що окрім загального вирішення проблем розблокування українського транзиту через Польщу слід звернути увагу на два важливі загальноєвропейські моменти. І вирішувати їх треба вже ЄС.

"Місцеві фермери, – пояснює Денис Марчук, – дуже незадоволені політикою "озеленення" (певних екологічних стандартів) та питання субсидій (які мають намір зменшувати щороку). Собівартість продукції зростатиме. І ті ж польські фермери зараз використовують шантаж Україною, вибиваючи для себе певні преференції. Причому виставляють умови ЄК. І поки що легкого шляху для вирішення проблеми не видно. Втім, ми заздалегідь розуміли, що наша євроінтеграція не буде простою".

Польське загострення – відверта гра на погіршення позицій урядової коаліції на місцевих виборах

Політолог Володимир Цибулько називає провокації на кордоні з боку польських фермерів продовженням парламентської виборчої кампанії, яка у Польщі перейшла по суті у вибори до місцевого самоврядування (заплановані на весну).

"І це робить як уряд Дональда Туска, так і новоопозиційний ПіС ("Право і справедливість", яка керувала країною вісім років) дуже стриманими в оцінках провокацій", — пояснює експерт.

Він також звертає увагу на те, що загальноєвропейський фермерський протест є частиною загальноєвропейської реакції на так звану "зелену політику" Єврокомісії.

"Але польське загострення – відверта гра на погіршення позицій урядової коаліції на місцевих виборах, – упевнений Володимир Цибулько. – Президент Дуда з головою ПіС Качинським розраховують на помилки влади, на силове придушення протестів, внаслідок чого Коаліція прем'єра Туска може програти місцеві вибори. При цьому дії представників "Конфедерації" (ультраправі, які стоять за протестами), за розрахунками представників великих протиборчих політсил, посилюють позиції опонентів. Тому і немає різкої реакції – ні правлячої коаліції, ні ПіС, що пішла в опозицію, але має сильний вплив".

РФ вже активно включилася

Політолог, боєць підрозділу ГРІМ, 41 омбр Кирило Сазонов розмірковує так:

"Блокування польськими фермерами, перевізниками, рибалками, мисливцями, кимось там ще – політиками одного з останніх ешелонів (конфедерати), які долучилися до них, має під собою кілька причин. Зрозуміло, що українське зерно у такій кількості Європі не потрібне. І за нашої собівартості становить серйозну конкуренцію для місцевих фермерів. Вони цьому, звісно, не раді. Так само як конкуренції з нашими перевізниками не раді європейські, що заламують велику ціну. Але всі ці акції не були б такими масштабними і вирішилися б на рівні профільних міністерств, якби не підключився політичний фактор".

За словами експерта, польська радикальна партія "Конфедерація", яка давно виступала на боці РФ, вимагаючи, зокрема, скасування санкцій, активно включилася в процес блокування кордону з Україною. Більше того – виступає локомотивом такого руху.

"Потужна медійна та, швидше за все, фінансова підтримка з боку Росії цих процесів має на меті посварити Україну з ключовим союзником – Польщею. І на рівні влади, і на рівні народів", – пояснює Кирило Сазонов.

Він наголошує, що для РФ ключовим дипломатичним та політичним завданням є позбавити Україну підтримки європейських союзників. У тому числі – Польщі.

"Тому будуть розкриватися т.зв. "консерви", витрачатимуться будь-які сили та кошти, щоб забезпечити медійно, політично, фінансово такі акції, з максимумом провокацій (як було з проросійським плакатом в одного з протестуючих). Паралельно з цим, в Україні проросійські медіа (як правило – анонімні канали) та блогери активно завантажуватимуть цю тему. З тією ж метою – посварити Україну та Польщу. А оскільки до процесу підключаються безкоштовно ще й різноманітні "корисні ідіоти", він може вийти з-під контролю, масштабуватися", – попереджає політолог.

За його словами, для вирішення проблеми потрібні активні дії українських та польських урядів, медіа, спецслужб.

"Якщо РФ досягне хоч якихось результатів цією ІПСО, наслідки для України будуть вкрай негативними, – зазначає Кирило Сазонов. – Адже країна-агресор підключить інші свої консерви, в інших країнах. У тій же Угорщині діяти треба активно, але дуже акуратно".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Україні вирішити проблеми з Польщею: чому без втручання ЄС не обійтись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини