Головна Новини Світ США Чи дійсно за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує

З самого початку саме на вимогу республіканців питання зовнішньої підтримки об'єднали із питанням зміцнення кордону з Мексикою, був розрахунок, що демократи не підуть на незручні для себе компроміси

6 лютого 2024, 13:18 comments5804
Поділіться публікацією:

Колишній президент США Дональд Трамп, який є найвірогіднішим кандидатом від Республіканської партії на майбутніх виборах, продовжує саботувати ухвалення законопроєкту, в якому йдеться про вирішення міграційних питань США та закладено допомогу Україні. Він відкрито закликає республіканців у Конгресі проголосувати проти цього документа, за яким знайшли консенсус у Сенаті. Яка ймовірність, що ми, все ж таки, отримаємо необхідну допомогу? Чи збереглися хоч у когось важелі впливу на Трампа та радикальне крило в Республіканській партії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Трамп вважає, що посилення України за допомогою США може зміцнити позиції Байдена

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"На даний момент все виглядає так, що проходження через американський парламент (Палату представників – так точно) законопроєкту, де "зашита", зокрема підтримка України, заблокована особисто Трампом. Точніше – за його вказівкою. Схоже він вважає, що посилення України за допомогою США може зміцнити позиції Байдена. А, за логікою Трампа, що гірша ситуація для Байдена, то краще для Трампа".

З самого початку, нагадує експерт, саме на вимогу республіканців питання зовнішньої підтримки (України, Ізраїлю та Тайваню) об'єднали із питанням зміцнення кордону з Мексикою. Схоже, був розрахунок, що демократи не підуть на незручні компроміси. І буде можливість звинувачувати їх у небажанні вирішити гостре для США питання нелегальної міграції.

"Але демократи на компроміс пішли, що у результаті відобразилося у двопартійній угоді на рівні Сенату (верхня палата парламенту). І тут Трамп побачив небезпеку для себе. Адже ухвалення законопроєкту в такому вигляді зриває його плани послабити Байдена. Більше того – вибиває з рук Трампа карту, яка дає змогу грати на темі нелегальної міграції. Навколо чого він, мабуть, мав намір вибудовувати свою виборчу кампанію. Саме тому, мабуть, Трамп і закликав парламентаріїв-республіканців не голосувати за запропонований законопроєкт. І спікер Палати представників Майк Джонсон вже називає цей документ "мертвим". Почали вагатися і сенатори, хоч раніше брали участь у складанні цієї угоди", – зазначає Петро Олещук.

Очевидно, він акцентує, що саме Трамп блокує двопартійну угоду, а відповідно – допомогу Україні.

"Схоже, він щиро вважає, що поразка України була б йому вигідною (з точки зору виборів), оскільки дала б можливість звинуватити в цьому Адміністрацію Байдена. Така гра триватиме доти, доки Трамп вважає її прийнятною для себе, – прогнозує політолог. – Думаю, хтось, кого Трамп вважає авторитетом, повинен йому нарешті пояснити, що нічого хорошого у програші України не буде – ні для Трампа особисто, ні для США загалом. Слід також, щоб українці, які мешкають у Штатах, усі ті, хто підтримує нас, почали реально тиснути на Республіканську партію, яка неодноразово заявляла, що стоїть на боці України у війні з Росією".

Свою позицію Трамп не приховує

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко вважає, що Трамп нічого не саботує.

"Це вигадка його супротивників. Він чітко і ясно говорить про те, що немає жодної потреби пов'язувати законопроєкти про допомогу Україні та Ізраїлю – і посилення протидії нелегальній міграції. Саме тому він закликає не голосувати за той "твікс", який вийшов шляхом, скажімо так, політичної гібридизації окремих напрямків. Нагадаю, що основним противником здобуття Україною зброї на умовах ленд-лізу була і залишається... посол України в США Оксана Маркарова, яка зараз намагається розібратися у логіці законопроєкту, запропонованого Сенатом. А раніше саме Маркарова неодноразово публічно заявляла, що ленд-ліз нам не потрібний. Очевидно, що саме ця позиція стала однією з причин нинішньої ситуації із голосуванням за новий пакет допомоги. А зовсім не позиція Трампа, який не має нині жодних владних повноважень", – пояснює експерт.

Він зізнався, що ситуація з висловлюваннями Трампа та їх інтепретацією нагадує засідання РНБО у лютому 2014 року, де була присутня тільки-но звільнена з колонії Юлія Тимошенко. Та сама, яку вже 10 років поспіль регулярно звинувачують, спираючись на інтерпретації її висловлювань (мовляв, саме вона завадила запобігти анексії Криму та багато іншого).

"Нагадаю, що на той момент Тимошенко також не мала жодних владних повноважень і доступу до оперативної інформації про події в країні. У колонії з цим – напружно, – наголошує Юрій Гаврилечко. – Виникає ще одне риторичне питання: чому наше посольство у США, розуміючи ризики можливого впливу Трампа на позиції республіканців у Сенаті та Конгресі, не розпочало переговорів – ні з керівництвом республіканської партії, ні з командою Трампа? Адже своєї позиції Трамп не приховує протягом усього повномасштабного вторгнення РФ в Україну. І чому така сама щільна робота не ведеться з демократами? Якби велася, то голосів для затвердження допомоги набралося достатньо ще минулого року".

Трамп та Ко намагаються максимально перебільшувати проблему нелегальної міграції

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко не сумнівається, що на все те, що відбувається зараз у США, накладається контекст виборів.

"Після скандальної реакції на результати минулих виборів, що досі відкликається для Трампа судовими позовами, ним було зроблено чимало, що також не пішло у плюс – ні йому особисто, ні Республіканській партії загалом. Однак він залишається все ще потужною політичною фігурою. І, схоже, може стати головним кандидатом у президенти від республіканців. Трамп це чудово розуміє. І використовує всі найболючіші для американців теми, щоб отримати максимум балів. А ними, як зізнавався у розмовах зі мною адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, є економіка, податки, нелегальні мігранти. З Мексикою межує чотири штати. І в тому ж Техасі з 1995 року при владі республіканці. І, зрозуміло, що через виборчий рік і реально гостру ситуацію з нелегалами, Трамп робить акценти на цій темі. У тому числі – про необхідність більше робити всередині США, а не виділяти назовні. Трамп ніколи цієї логіки не приховував. А зараз просто педалює її у рамках року виборів", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, у тій самій Палаті представників республіканці хоч і мають більшість, але відвертих трампістів там мало. І далеко не всі там підтримують Трампа та його бачення.

"Зрозуміло, що Трамп та Ко намагаються не просто говорити про проблему нелегальної міграції, а й максимально її перебільшувати. Не даючи Байдену вирішувати її, максимально послаблюючи чинного президента. І на внутрішній, і на зовнішній арені. Сподіваємося, демократи знайдуть протиотруту і зуміють у підсумку провести через парламент такі важливі рішення – для України, самих США, світу загалом", – констатує Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Байдена відповіли, чи підпише президент законопроєкт Палати про допомогу Ізраїлю без України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

6 лютого 2024, 13:32

Зростає недовіра до Божих шахраїв. Всі розуміють що в Україні достатньо поцуплених західних грошей і схованої зброї яка жде партнера з рублями. Фюрер, який залякує Захід нападом Путіна чудово розуміє про що говорить. Вони з Путіним вже домовились і прихована західна зброя буде спрямована проти її постачальників. Рішенням може стати мобілізація мажорів депутатів чиновників суддів попів прокурорів ..., на передову. Тоді і ту зброю, яку вони підготували на продаж за рублі, спрямують на передову. Станеться диво: всього буде вистачати!


Новини