Головна Новини Світ США Допомога США Україні: чи дійде справа до голосування та що очікувати від республіканців
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога США Україні: чи дійде справа до голосування та що очікувати від республіканців

Переговори між республіканцями та демократами не провалені, вони продовжуються

2 лютого 2024, 14:10 comments3960
Поділіться публікацією:

У перший день лютого Україна нарешті дочекалася позитивного для себе рішення про виділення допомоги від ЄС на 50 млрд євро. А ось підтримка з боку США вже котрий місяць залишається у "підвішеному" стані. При цьому в Сенаті анонсують пакетне голосування (допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню, а також фінансування безпеки американських кордонів) протягом наступного тижня. Але не факт, що законопроєкт пройде Палату представників... Які очікування у цьому ракурсі? Чи зможе Адміністрація Байдена та стратегічно мисляча частина Республіканської партії переконати трампістів ухвалити такі важливі для партнерів США (і самих Штатів) рішення? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Допомога США Україні: чи дійде справа до голосування та що очікувати від республіканців

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

У США є серйозний фактор Трампа

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса звертає увагу на те, що ЄС прийняв пакет допомоги для нашої країни з певними умовами. У тому числі частиною тих, на яких наполягала Угорщина.

"У будь-якому разі – це позитивна для нас новина. Хоча цей пакет і переглядатиметься кожні рік-два. Плюс – частина цих грошей підв'язана під вимоги ЄС до України щодо реформ. Без чого ми коштів не отримаємо. Тож тут є певні умови. Також передбачені додаткові механізми моніторингу витрат, які виділяють ЄС гроші. Що також було умовами влади тих самих Словаччини та Угорщини, які можуть тепер "продавати" це своїм виборцям. Мовляв, гроші в Україні витрачатимуть підконтрольно", – пояснює експерт.

У США, зазначає він, ситуація складніша. Зважаючи на все, компроміс щодо кордону з Мексикою "завис" після початку відкритого конфлікту між владою штату Техас і Білим домом. Водночас, наголошує Ілля Куса, переговори між республіканцями та демократами не провалені, вони продовжуються.

"Спікер Палати представників Майк Джонсон налаштований скептичніше, тоді як лідери демократів у Конгресі більш оптимістичні. Швидше за все, буде одне із двох. Або конгресмени проголосують за компромісний варіант, де міграційна реформа та зміцнення кордону з Мексикою буде обміняно на пакет допомоги Україні. Або ці питання поділять. Спершу буде окремо проголосовано законопроєкт щодо міграційної реформи та кордону з Мексикою. Якщо він пройде – то республіканці можуть піти на поступки у питанні допомоги Україні. Але це вже розглядатиметься окремо. Можливо, навіть спробують це "вшити" в ухвалення нового бюджету", – прогнозує експерт.

Він наголошує, що є серйозний фактор Трампа, який після успішного для нього праймеріз посилив свої позиції – і чинить тиск на республіканців, щоб ті посилили свої вимоги до демократів у питаннях міграційної політики.

Передбачити результати навіть роздільного голосування щодо допомоги Україні в США вкрай складно

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такою думкою:

"Чудово, звичайно, що європейці виділили нам допомогу. Вони все більше розуміють, що, якщо Україна програє – Росія увірветься до країн ЄС. Про це говорять в урядах Німеччини, Румунії, Польщі, країн Балтії. І зрозуміло, чому ЄС надає нам гроші. Тому що європейці реально побоюються, що можуть стати наступним об'єктом агресії РФ".

Щодо США, тут ситуація інша, зазначає експерт. Американці начебто не проти допомагати Україні у війні з Росією. І навіть республіканці демонструють таку позицію. Проте справа зупинилася.

"Ще півроку тому найзатятіші трампісти запевняли мене, що якщо буде роздільне голосування (міграційний кейс – окремо, зовнішня допомога – окремо), то вони підтримають виділення допомоги Україні та іншим партнерам США. Але враховуючи, що Трамп зайшов зараз у жорстку боротьбу з Адміністрацією Байдена, очікувати можна чого завгодно. І спрогнозувати підсумки голосування навряд чи хтось зможе", – констатує Тетяна Попова.

Звичайно, продовжує вона, хочеться вірити, що республіканці продовжать дотримуватись свого принципу – ворогів США слід бити на далеких рубежах. І в цьому сенсі максимальна підтримка України з боку Штатів виглядала б цілком логічно.

"Але враховуючи виборчу кампанію, що набирає обертів, передбачити результат навіть роздільного голосування вкрай складно", – вважає експерт.

Адміністрацій Байдена намагатиметься знайти консенсус

У політолога Дмитра Воронкова склалося враження, що вимога республіканців щодо посилення міграційної політики – більше привід для гальмування допомоги Україні.

"Можна припустити, що РФ певними шляхами має вплив на певну частину Республіканської партії. І ті ж досить м'які висловлювання Трампа на адресу РФ та особисто Путіна говорять самі за себе", – вважає експерт.

Питання лише в тому, акцентує він, наскільки сильне політичне лобі подібної спрямованості. І чи зможе частина республіканців, яка більш розуміє всі виклики, переконати колег – і спільно з демократами прийняти важливі не тільки для України, а й для Ізраїлю, Тайваню, зрештою – самих США – рішення.

"Немає сумнівів, що Адміністрацій Байдена намагатиметься знайти консенсус, вона вже робить поступки у міграційній політиці. Але з огляду на політичну турбулентність у зв'язку з виборами робити чіткі прогнози (виділять/не виділять нам макрофінансовий пакет допомоги) неможливо", – констатує Дмитро Воронков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви керівництва ЄС про допомогу Україні: чи справді все так оптимістично.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини