Головна Новини Світ США Вибори в США: які розклади всередині табору республіканців та що важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в США: які розклади всередині табору республіканців та що важливо для України

Посилення внутрішньополітичної боротьби в США стало проблемою і для України, і для всього світу

22 січня 2024, 14:30
Поділіться публікацією:

Губернатор Флориди, один із конкурентів Дональда Трампа серед республіканців, Рон Десантіс, припинив боротьбу за номінацію кандидата у президенти США від Республіканської партії. І знявся він, як раніше ще один республіканець, мільйонер Вівек Рамасвамі, закликаючи підтримати Трампа. Тепер головною конкуренткою колишньому господареві Білого дому, який мріє повернутися туди, залишилася екс-губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі, яка підтримує Україну. Про що говорить внутрішньополітична ситуація в США зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Вибори в США: які розклади всередині табору республіканців та що важливо для України

США. Фото: з відкритих джерел

Відбувається те, що й передбачували

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, пояснює:

"Відбувається те, що й передбачали: Трамп потихеньку витісняє з перегонів інших кандидатів. Вихід із гонки Десантіса швидше за все лише спростить завдання Трампа. Шансів на те, що ті, хто підтримував Десантіса, тепер підтримають Ніккі Хейлі небагато".

У той же час, зазначає експерт, Нью-Гемпшир відомий своєю непередбачуваністю. До того ж у праймериз там братимуть участь виборці, які не є зареєстрованими республіканцями.

"Якщо Хейлі зможе набрати близько 40 відсотків у Нью-Гемпширі (на рівні нинішніх попередніх опитувань), то цей результат дозволить їй залишитися у виборних перегонах, – вважає Володимир Дубовик. – Тож говорити вже зараз, що Трамп на 100% забезпечив собі номінацію від партії, поки що не доводиться. Хоча динаміка для нього, звісно, залишається позитивною".

Трамп – фаворит президентських перегонів від Республіканської партії

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі пояснює, що виборча кампанія у США набирає обертів. І вже очевидний лідер президентських перегонів від Республіканської партії – Трамп. Саме із цим, зазначає експерт, пов'язане зняття, здавалося б, ще нещодавно його головного конкурента – Десантіса.

"Причому сталося це напередодні праймеріз у штаті Нью-Гемпшир (відбудеться 23 січня). Під час першого, в Айові, Трамп отримав 51% голосів. У Десантіса тоді була підтримка в 21,2%, у Ніккі Хейлі — 19,1%. Десантіс реально оцінив свої шанси. І вирішив зробити ставку на Трампа, підвищуючи шанси на перемогу в Нью-Гемпширі", – описує те, що відбувається, Максим Ялі.

У той же час, продовжує він, судячи з соцопитування, Хейлі все ще не втратила шансів на перемогу.

"За всім цим процесом уважно спостерігають спонсори Республіканської партії. Від яких залежить дуже багато. Реклама, агітація, плата штабам – це величезні кошти. І якщо розрив між Трампом і Хейлі буде досить великим, то вона, швидше за все, не зможе здолати конкурента (на якого поставлять спонсори) у внутрішньопартійному виборі єдиного кандидата", – вважає політолог.

Він не виключає, що Десантіс знявся саме в цей момент, маючи амбіції стати віце-президентом.

"Справа в тому, що Десантіс — на схожому електоральному полі з Трампом, як і Рамасвамі, що знявся раніше. Їхні тези схожі. На відміну від повістки Нікі Хейлі, яка підтримує Україну. Виступає не просто за продовження, а й за збільшення військової та фінансової допомоги нашій країні. Як досвідчений дипломат, який за президентства Трампа працювала спецпредставником США в ООН, вона чудово розуміє, як багато стоїть на кону не лише для України, а й для США (у ракурсі статусу геополітичного лідера, який підтримує світовий порядок). І як негативно може вплинути на цей статус, на глобальну безпеку загалом – можлива поразка України від Росії", – зазначає Максим Ялі.

За його словами, для України, звісно, було б краще, якби кандидатом від Республіканської партії стала саме Хейлі. Але її шанси скоротилися після виходу з перегонів Десантіса, який забирав голоси Трампа, констатує політолог.

Загострення між республіканцями та демократами створило проблеми для України

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт із міжнародної політики Петро Олещук так коментує ситуацію:

"Після зняття Десантіса з виборчих перегонів, усередині Республіканської партії остаточно окреслилася конфігурація розкладів у цій політсилі. Абсолютно домінує Трамп, якому намагається протистояти Хейлі, консолідуючи навколо себе всіх республіканців, для яких Трамп із тих чи інших причин виглядає непривабливо. При цьому більшість республіканців зараз підтримує саме Трампа. Але якщо брати загальнонаціональний масштаб, у Хейлі більше шансів перемогти демократа Джозефа Байдена, котрий явно має намір балотуватися на ще один термін".

За словами експерта, Хейлі може розраховувати не лише на підтримку прихильників республіканців, а й тих виборців, які відрізняються мінливою позицією, голосуючи періодично то за Республіканську, то за Демократичну партію.

"Але для цього Хейлі потрібно спочатку отримати номінацію від Республіканської партії у статусі єдиного кандидата. Що не виглядає зараз особливо ймовірним", – зазначає політолог.

З іншого боку, продовжує він, відкритим залишається питання допуску Трампа до виборів, що буде розглянуто Верховним судом. Низка штатів вже звернулися туди із цього приводу, вважаючи, що Трамп не має права знову потрапити до Білого дому.

"Залишаються чинними санкційні заходи щодо тих, хто штурмував Капітолій після минулих президентських виборів, у тому числі через провокаційні заклики Трампа. Такі люди не допускаються до виборів. І ця норма може поширюватися на Трампа. Питання лише – чи Верховний суд піде на таке рішення", – пояснює Петро Олещук.

Але акцентує він, якщо Трампа не допускають до виборів, саме Хейлі залишається єдиним кандидатом від Республіканської партії. На даний момент цей сценарій виглядає малоймовірним. Але й його повністю виключати не можна.

"Для України проблемою залишається протистояння, що посилюється на фоні виборчих процесів в американському політикумі. Загострення між республіканцями та демократами вже призвело до блокування понад 60 млрд доларів (на запит Білого дому) допомоги нашій країні. Ускладнюється ситуація на міжнародній арені, – зазначає експерт. — Розуміючи, що США зараз зосереджені на внутрішніх питаннях, активізувалися численні представники різноманітних недемократичних режимів. Поки що рано говорити про те, як повернеться для нас ситуація, якщо Трамп все ж таки переможе. Заяви він робив досить контраверсійні, у тому числі у ракурсі російсько-української війни. Нещодавно президент України Володимир Зеленський вкотре запросив Трампа відвідати нашу країну. Раніше той відмовлявся. Подивимося, як відреагує зараз… Як би там не було, але посилення внутрішньополітичної боротьби у США – проблема і для України, і для всього світу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Трамп підвищує ставки: екс-президент дав нову обіцянку про завершення війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини