Головна Новини Світ Близький Схід Ключові висновки з загострення на Близькому Сході – як це вплине на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Ключові висновки з загострення на Близькому Сході – як це вплине на Україну

Штати, як головний союзник Ізраїлю, явно докладають усіх зусиль, щоб конфлікт не масштабувався

13 жовтня 2023, 09:35
Поділіться публікацією:

Іде сьома доба ескалації на Близькому Сході, де 7 жовтня бойовики ХАМАС атакували Ізраїль, вчинивши масу військових злочинів, включаючи масові вбивства мирних громадян, навіть немовлят. Армія Ізраїлю (ЦАХАЛ) передбачувано почала жорсткі дії у відповідь, включаючи масовані удари по Сектору Газа, підконтрольного ХАМАС. Крім того, Сектор Газа взято в блокаду (включаючи перекриття води та енергії), доки терористи не повернуть ізраїльських заручників. Держсекретар США Ентоні Блінкен вже побував в Ізраїлі, незабаром туди збирається голова Пентагону Ллойд Остін. Штати (для яких Ізраїль – ключовий союзник поза НАТО) направили військову допомогу, а також свої авіаносці – до Східного Середземномор'я. Два кораблі Королівського флоту направила туди і Великобританія, щоб відстежувати загрози регіональній стабільності. Які основні висновки з близькосхідного "погарячіння" можна зробити зараз? Як ситуація може розвиватись далі, чому це важливо і для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ключові висновки з загострення на Близькому Сході – як це вплине на Україну

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Є чотири підсумки того, що відбувається зараз на Близькому Сході

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що перший і найочевидніший підсумок того, що зараз відбувається на Близькому Сході: жодна технологічна перевага не є гарантією проти жорстокого терористичного нападу. Ні рови, ні стіни, ні колючка, ні камери спостеження не зупиняють фанатиків, одержимих черговою людоїдською ідеєю, пояснює експерт.

"Другий підсумок – те, що терористи всіх країн об'єднуються не гірше, ніж пролетарі часів Карла Маркса. Поки йде збір переконливих доказів, але є безліч непрямих свідчень того, що в підготовці нападу ХАМАС взяли участь Іран, росія, Ліван, Сирія та різні радикальні угруповання, які там базуються. Злам світової системи безпеки йде повним ходом і, схоже, кульмінація ще попереду", – попереджає Олександр Кочетков.

Третій підсумок, на його думку, наступний – якщо об'єднуються терористи, то й цивілізований світ має захищатися спільно.

"І в цьому сенсі дуже перспективним виглядає об'єднання підтримки України, Ізраїлю та Тайваню. Особливо, у світлі того, що дестабілізаційний слід росії як генератора кривавого хаосу проглядається все виразніше", – наголошує аналітик.

Четвертим підсумком він називає те, що шлях до миру та гармонії буде надзвичайно складним та довгим. І в цьому сенсі українсько-російська війна, на жаль, не виняток, констатує Олександр Кочетков.

Зацікавленість Росії у розпалюванні нової війни – очевидна

Політолог Дмитро Воронков розмірковує так:

"Дивно, що ні американська, ні ізраїльська розвідка виявилися не готовими до такого нападу, який вчинив ХАМАС. Швидше за все, останній співпрацював із кимось ззовні. Вже відомо, що піхотну зброю бойовикам постачала росія. Як, найімовірніше, і інструкторів. При цьому в "виправданнях" ХАМАСу (типу – ми напали, бо збиралися напасти на нас) явно простежуються російські наративи (саме так Кремль "виправдовує" широкомасштабне вторгнення в Україну). Без участі РФ тут явно не обійшлося, що неодноразово підкреслювали і наша розвідка, і представники Офісу президента України, і сам Зеленський".

На думку експерта, зацікавленість Росії у розпалюванні нової війни – очевидна. Москва розраховує, що гаряча точка на Близькому Сході відверне увагу світу від європейської гарячої точки України. Що це позначиться (у бік зменшення) на військовій допомозі нашій країні. Про що, до речі, не приховуючи, говорив той самий кремлівський рупор – Пєсков.

"А, якщо брати глобально, то ми бачимо у тому чи іншому роді світове протистояння ідеологій: демократії проти автократій, тоталітаризма", – наголошує Дмитро Воронков.

Він нагадує, що Ізраїль чітко дав зрозуміти — він має намір остаточно розібратися з "Хамасом". І тут йому потужну військово-технічну допомогу готові надати навіть низка країн Європи.

"Розрахунок Кремля, схоже, не виравдався. США заявили, що готові надавати допомогу і Україні, та Ізраїлю. Нове засідання у форматі "Рамштайн" підтвердило, що жодного зниження підтримки нашої країни немає – ми отримаємо нові системи ППО, боєприпаси, багато чого ще. Захід явно бачить зв'язок між терористичною організацією ХАМАС та терористичною державою РФ. І готовий допомагати жертвам їхньої агресії стільки, скільки буде потрібно", – зауважує політолог.

Він також звертає увагу, що з огляду на переговори держсекретаря США Блінкена не лише з ізраїльським керівництвом, а й з представниками Йорданії, Палестини (Західний берег річки Йордан), Штати явно докладають усіх зусиль, щоб конфлікт не масштабувався. Щоб до нього не включились нові гравці, які вже намагаються це зробити.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Ізраїль поставив ультиматум мешканцям сектору Гази: ООН застерігає від "катастрофи".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини