Головна Новини Світ Близький Схід Як протистояти новій «осі зла» – що час зрозуміти Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Як протистояти новій «осі зла» – що час зрозуміти Заходу

У Заходу досі залишається екзистенційний страх світової війни

10 жовтня 2023, 16:04 comments3520
Поділіться публікацією:

У вівторок, 10 жовтня, триває четверта доба після атаки ХАМАС на Ізраїль, що фактично започаткувало нову війну на Близькому Сході. У події явно видно російський слід, на чому наголошує президент України Володимир Зеленський. Він також зазначає, що по Ізраїлю вдарила терористична організація (ХАМАС), а по Україні – терористична держава (РФ). Паралелі між цими війнами бачать і в США. Недарма в Пентагоні дотримуються думки, що слід допомагати як Україні, так Ізраїлю. Співучасником нападу на Ізраїль називають і Іран (що допомагає РФ у війні проти України), щоправда, у США визнали, що не мають чітких доказів, що вказують на пряму участь Тегерана в атаках, здійснених ХАМАС. Які висновки із ситуації мають зробити Україна та її союзники? Якою має бути відповідь цивілізованого світу на пожежі війни, які розпалюють Москва, Тегеран, вони разом? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як протистояти новій «осі зла» – що час зрозуміти Заходу

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Заходу необхідно працювати над зміною авторитарних режимів

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що сформувалася нова "вісь зла" – трикутник РФ-Іран-Китай (плюс їхні сателіти), з подачі яких руйнується світопорядок.

"Так, поки немає підтвердженої інформації, що Тегеран був безпосередньо пов'язаний з атакою ХАМАС на Ізраїль. Так, Китай тут нібито ні до чого. Але китайська тінь простежується за всіма діями росіян, іранців, і навіть північнокорейців. Ну, а Іран точно є спонсором, як ХАМАСу, так і ліванської Хезболли", – пояснює експерт.

За його словами, треба розуміти, що ізраїльсько-палестинський конфлікт – це клубок різних проблем та акторів (гравців, які мають протилежні інтереси). Той самий арабський світ неоднорідний, має різне бачення того, що відбувається.

"Наразі Ізраїль, схоже, відновив контроль над своїми територіями. І, схоже, планує наземну операцію у секторі Газа. Поки що там активно працює ізраїльська авіація. При цьому актуальною залишається проблема Лівану і зброї Хезболли, яка брязкає звідти. Як уже відзначали багато аналітиків, атака ХАМАС на Ізраїль явно ретельно готувалася та підтримувалася могутнішими гравцями. Звісно ж, тінь підозри падає на Іран, який традиційно все заперечує. Але він заперечує і постачання безпілотників РФ, проте "Шахеди" вже рік як атакують Україну", – наголошує Ігор Петренко.

Показовою вважає і реакцію на ескалацію на Близькому Сході з боку РФ. Там, зазначає експерт, явно зайняли сторону ХАМАСу – терористичної організації, вигодованої ще СРСР, а вже пізніше прибраної до рук Іраном. Але давні зв'язки залишились. І Кремль так чи інакше має і вплив на ХАМАС, і зв'язки з ним. Невипадково Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України попереджає, що РФ спробує на тлі близькосхідного загострення проштовхнути шалену ідею, що це Україна постачала зброєю ХАМАС. Зрозуміло, що це не відповідає дійсності. Але, коли це було важливим для російської пропаганди?

"На все, що відбувається, слід дивитися глобально, – упевнений експерт. – Китай на світовій арені діє більше економічними інструментами, віддаючи перевагу такій експансії. І до Європи, і до Азії, і до Африки. А за допомогою таких країн-ізгоїв, як Північна Корея, Іран, Росія, які в тій чи іншій мірі залежать від китайської допомоги, Пекін створює проксі-конфлікти, відновлює старі війни. І таким чином протистоїть демократичному світу на чолі зі США".

У Заходу, на жаль, залишається екзистенційний страх світової війни, вважає Ігор Петренко. І на цьому грає нова "вісь зла" в особі Китаю, Росії та Ірану. Автократичні режими можуть швидко мобілізуватись. Вони не шкодують людей – ні своїх, ні чужих. Вони грають не за правилами.

"Очевидно, що демократичному світу слід ставати набагато жорсткішим. Доводячи, що добро теж має кулаки. І воно не боїться їх застосовувати. Адже саме слабка реакція Заходу на все, що творила Росія (спочатку в Грузії, а з 2014 року – в Україні, пішовши в результаті на пряме вторгнення), призвела до того, що почало "штормити" Африку (низка переворотів, знову ж таки, не без російського сліду), а зараз спалахнув ще й Близький Схід", – наголошує експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що палестино-ізраїльський конфлікт має своє коріння. Але те, що він у черговий раз загострився саме зараз, – це наслідок слабкості реакції Заходу на російську агресію.

"Давно нема нових санкційних пакетів. Почали збоїти постачання озброєнь та боєприпасів Україні, які й так йшли із затримками, застереженнями, у недостатньому асортименті. А на тлі загострення на Близькому Сході, надання нам допомоги може ще більше сповільнитись, – пояснює Ігор Петренко. — Що, звісно, на руку РФ. І про що той самий Пєсков відкрито говорить".

Якщо Захід не хоче стикатися з новими та новими загрозами, йому слід активно працювати над зміною авторитарних режимів, зазначає експерт. Максимально підтримувати будь-які рухи, що їм протистоять. Як зовні, так і зсередини.

"Завдання складне. І вже були певні спроби, які успіхом не увінчалися. Але якщо цього не робити, подібні режими продовжать руйнувати світопорядок, що рано чи пізно призведе до його повного краху з усіма витікаючими для всього людства, – попереджає співрозмовник "Коментарів". — І цілком вірно президент України Володимир Зеленський порівнює ХАМАС із РФ. Вони використовують однакові терористичні інструменти. І масові страти цивільних, здійснені росіянами в Україні (Буча, Ірпінь, Гостомель – лише найвідоміший приклад), ніби скопійовані хамасівцями, які влаштували кошмар в Ізраїлі, які вбивають людей на вулицях, у їхніх будинках, на фестивалі. Відповідно ставлення має бути з боку демократичного світу – і до ХАМАСу, і до РФ. І як Ізраїль відкинув можливість переговорів з ХАМАС після того, що той учинив, так, цілком логічно, Україна відкидає переговори з нинішнім керівництвом Росії — терористичним, по суті, режимом".

Ігор Петренко резюмує: давно настав час зрозуміти, що автократичні, диктаторські режими є, по суті, терористичними. І, як власне терористичні організації, ними спонсоровані, будь-яку поступку сприймають як слабкість. Спроби їх утихомирити в результаті призводять до нових агресій, з ще більшим числом жертв. Стримування тут мало.

"Потрібно всіляко сприяти кардинальним змінам, краху таких режимів. Завдання, повторюся, складне. Але його відкладання призводить лише до цементування таких режимів. І нових агресій", – робить висновок експерт.

Йде війна проти демократичного світу

Політичний експерт Сергій Таран розмірковує так:

"Є сподівання, що на Заході зрозуміють – війни в Україні та Ізраїлі мають спільні причини. Більше того, у них однакові спонсори та вигодонабувачі".

І це розуміння, зазначає експерт, має привести не до розсіювання уваги між Ізраїлем та Україною, а до консолідації Заходу щодо підтримки наших країн.

"Агресія проти Ізраїлю, як і агресія проти України – це агресія не проти конкретних країн, а проти тих норм та правил, які існують у цивілізованому світі. Організатори цих воєн – Росія та Іран – зацікавлені у зламі цих правил. У перевертанні інституційної системи світопордяка", – наголошує Сергій Таран.

Це фактично війна проти демократичного світу, до якого належить не лише колективний Захід, а й безліч інших держав, упевнений він.

"Саме ці моменти українська дипломатія має зараз особливо активно доносити до Заходу та його союзників, – вважає експерт. – У кровожерливій поведінці терористів ХАМАСу в Ізраїлі та російських терористів, які вбивають мирних громадян в Україні – дуже багато спільного. А тому слід говорити не про локальні війни, а про війну глобальну. І почати, нарешті, відповідати на ці виклики жорсткіше, ніж робив той самий Захід раніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять миротворчі заяви Ердогана – чи є шанс зупинити війну на Близькому Сході.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини