Головна Новини Світ Росія Головні висновки з теракту у Крокусі: що так і не вдалося Кремлю
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки з теракту у Крокусі: що так і не вдалося Кремлю

Режим спробував закамуфлювати безумовний провал ФСБ, яка "проспала" теракт

29 березня 2024, 16:35
Поділіться публікацією:

Тиждень тому у ТЦ "Крокус Сіті Холл", розташованому в підмосковному Красногорську, стався теракт, жертвами якого стали сотні людей. Невдовзі були схоплені підозрювані – громадяни Таджикистану, яких практично одразу почали катувати, причому на камери, хоч "омбудсмен" Тетяна Москалькова цинічно назвала це "цивілізованим" затриманням. Незважаючи на явний слід в тому, що відбулося ІДІЛ, путінський режим не залишає спроб приплести до бійні в "Крокусі" Україну. Паралельно з цим у Москві почалося справжнє цькування таджиків. Опитані порталом "Коментарі" експерти поділилися головними висновками з теракту у "Крокусі", реакції на нього та можливими наслідками на даний момент.

Головні висновки з теракту у Крокусі: що так і не вдалося Кремлю

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Хол". Фото з відкритих джерел

Привертає увагу низка фактів

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що чим далі, тим очевиднішими стають низка фактів.

По-перше, пояснює вона, російська влада (свідомо чи ні – поки що неясно) не відреагувала на ризик теракту, про який в перший тиждень березня попереджав Захід, зокрема, американська розвідка. Путін навіть заявляв, що це спроба внести сум'яття напередодні т.зв. президентських виборів.

По-друге, продовжує експерт, реакція на сам теракт була явно запізнілою та зім'ятою. І навіть неадекватною, враховуючи, що путінський режим, незважаючи на явну причетність до того, що відбулося ісламських терористів (ІДІЛ), наполегливо намагається знайти в цьому слід України і побічно підв'язати до подій у "Крокусі" – Захід.

"Нещодавно, наприклад, стало відомо, що через 48 годин після теракту з'явилася маса нових акаунтів (зокрема в Твіттері – тепер Х, семи мовами, включаючи арабську), через які почали просувати масу абсурдних версій на користь "українського сліду". З трансляцією дипфейків українських чиновників, які нібито радіють масовому розстрілу людей у Підмосков'ї. Наповнили соцмережі також карикатури на західних чиновників, які нібито віддають команду влаштовувати теракт у "Крокусі". Неадекватна також публічна риторика російських офіційних осіб та пропагандистів. Потоком йдуть бездоказові звинувачення на адресу України для того, щоб, можливо, виправдовувати свою агресію проти нашої країни. Паралельно Росію намагаються подати у вигляді жертви, хоч вона й не вжила належних заходів для запобігання теракту, і сама є терористом, сіючи ненависть як до України, так і до багатьох інших країн", – наголошує Олеся Яхно.

По-третє, зазначає вона, злиті в публічний доступ тортури затриманих, по суті, стерли різницю між тими, хто вчинив теракт у "Крокусі", і тими, хто застосовував до них такі "методи впливу", маючи на те схвалення з боку держави.

"Демонстрація таких звірств точно не вкладається у статус країни-жертви. Скоріше, це була спроба демонстрації сили з метою залякування як ворогів РФ, так і її власного народу. Мовляв, дивіться, таке може бути з усіма, хто йтиме проти путінського режиму! Неважливо, як саме висловлюватиметься цей протест – у вигляді терактів чи мирних перформансів", – робить висновок Олеся Яхно.

Посилюється і без того жалюгідне становище Москви після теракту

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Зрозуміло, що Кремлю було б зручно знайти в цьому теракті український слід. Це консолідує російське суспільство проти спільного ворога (яким призначена Україна), дозволяє ретушувати реальні загрози (в особі ісламського тероризму), а також – закамуфлювати безумовний провал ФСБ, яка "проспала" теракт. Плюс – спроба держави-терориста подати у вигляді терориста свою жертву, виправдовуючи чергові ракетні удари по Україні та інші звірства проти нашої країни".

Але річ у тому, наголошує експерт, що провал ФСБ побачив увесь світ. Як і небажання визнавати цей провал.

"Це серйозно послаблює і так підірвані позиції РФ на міжнародній арені. Навіть в очах тих країн, які намагалися займати нейтралітет щодо російсько-української війни", – зазначає політтехнолог.

Крім того, продовжує він, за даними того ж видання Bloomberg, саме оточення Путіна не вірить у причетність України до бійні у "Крокусі". Тим більше, що навіть посол Білорусі в Росії спростував путінські заяви, що нібито терористам було підготовлено "вікно" для переходу кордону з Україною.

"Фактично, Москва посилює і без того жалюгідне становище після цього теракту, перетворивши його розслідування на відверту бутафорію", — вважає Олег Постернак.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому теракт у Крокусі став провалом РФ: на що тепер давитиме Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини